Ben jij al verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid? De hoogte van gemiddeld zo’n € 3.000 euro schrikt veel ondernemers af. Logisch. Maar wist je dat je de hoogte van bedrag zelf kunt sturen?
Verzekerd inkomen als hovenier
Welk inkomen heb je nodig om vaste lasten en andere uitgaven te betalen? En welk inkomen (van bijvoorbeeld je partner of uit andere bronnen) is er als dat uit je hoveniersbedrijf wegvalt?
Eigen risico
Hoe lang ben je bereid (en kun je) inkomensverlies opvangen? Kies je voor een maand of zelfs een jaar? De premie zal bij de laatste keuze aanzienlijk lager uitvallen maar betekent wel dat je een aanzienlijke buffer nodig hebt.
Vorm van dekking
Doorgaans heb je bij het afsluiten van een AOV de keuze uit dekking op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid, passende arbeid of gangbare arbeid. Bij de eerste (en duurste) variant verzeker je je arbeidsongeschiktheid op basis van het beroep dat je uitoefent. Raak je bijvoorbeeld verlamd dan ben je voor 100% arbeidsongeschikt. Verzekeren op basis van ‘gangbare arbeid’ betekent dat er wordt gekeken naar alternatief werk waarbij er geen rekening wordt gehouden met je huidige beroep. Dit is de goedkoopste variant.
Wijziging werkzaamheden?
Je bent hovenier en hebt dit tijdens het aangaan van de verzekering duidelijk aangeven. Maar… Stel dat je in de winter andere werkzaamheden uitvoert. Het is belangrijk om na te gaan of deze werkzaamheden passen binnen de polis. Wellicht is een aangepaste dekking (en hiermee premie) nodig.
Aan de bak!
Stel deze verzekering niet uit. Kijk er kritisch naar samen met een specialist op dit gebied. Bepaal samen de hoogte van je premie. Ook als je al verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid is het goed om zo af en toe de polis eens af te stoffen: past je huidige (persoonlijke) situatie bij de wensen die je had bij het aangaan van de verzekering?
Moraal van het verhaal: loop er niet voor weg en onderneem actie. Laat je voorlichten en/of verdiep je erin zodat je een overwogen keus kunt maken!