In de nieuwste editie van TUINseizoen is een artikel opgenomen van TuinKeur-hovenier Lieuwe Westra over gazon problemen.
Heb je last van mos of onkruid in het gazon, wil het gras in de schaduw niet groeien of wil je een mooie grasmat en twijfel je tussen gras zaaien of zoden leggen? Vakbekwaam hovenier Lieuwe Westra – werkzaam als tuinadviseur bij TuinKeur, een kwaliteitskeurmerk voor hoveniers – geeft advies aan lezers. Zodat jouw gazon straks groener is dan dat van de buren!
Gazon problemen: Zaaien of graszoden?
‘We zijn pas verhuisd naar een nieuwbouwwoning, in de achtertuin willen we gazon aanleggen. Kunnen we het beste graszoden nemen of is gras zaaien ook een goede optie? De tuin ligt op kleigrond.’
Als je gras zaait, duurt het enkele maanden voordat je een grasmat hebt. Ook kost het bij zaaien meer werk om een mooi gazon te krijgen. Iedereen denkt dat graszoden zo duur zijn, maar ze hebben wel veel voordelen. Je hebt direct een groene grasmat en je mag er na twee tot drie weken al op, want zo snel liggen graszoden vast. Bovendien heb je veel minder last van onkruid in het gazon. Tegenwoordig is er veel keuze in graszoden: er zijn zoden voor speelgazon, schaduwgazon en siergazon verkrijgbaar. Bedenk vooraf goed wat in jouw situatie het beste is. Verbeter vooraf de bovenlaag met compost en hoewel kleigrond veel voeding bevat, is het aan te raden een speciale startmeststof voor graszoden te gebruiken.
Gazon problemen: Onkruid
‘Ik heb erg veel onkruid in mijn gazon. Hoe kom ik daar op een milieuvriendelijke manier vanaf?’
De hoeveelheid onkruid in je gazon kun je beperken; als je zorgt voor een dichte grasmat, dan heeft onkruid bijvoorbeeld veel minder kans. Wortelonkruiden zoals paardenbloemen zul je altijd zo diep mogelijk moeten uitsteken, deze weten zich ook in een dichte grasmat te handhaven.
Belangrijk is dat het gazon vanaf de aanleg goede voeding krijgt, want dit geeft een groene grasmat die goed groeit. Groeit het gazon minder hard, dan komt er eerder onkruid in. Zorg daarom voor optimale voeding en geef water als dat nodig is. Voor een mooi gazon is het belangrijk dat je daarbij verschillende rijrichtingen gebruikt. Maai het gazon in het groeiseizoen twee keer per week en maai in verschillende rijrichtingen om een dichte, mooie grasmat te krijgen met amper onkruid.
Voor mooi groen gras moet je het gazon blijven onderhouden.
Gazon problemen: Opknapbeurt
‘In de winter is ons gazon erg kaal geworden, bovendien is de (zand)grond erg dichtgeslagen. Hoe kunnen we het gazon het beste opknappen?’
Is de grond erg dichtgeslagen, dan is er vaak ook een viltlaag in het gazon aanwezig; dit is een dichte laag die bestaat uit dode grassnippers. Is dit het geval, verwijder dan deze viltlaag door te verticuteren, maar maai vooraf eerst het gazon. Belangrijk is ook dat er weer lucht in de grond komt; dat doe je door het gazon te beluchten met behulp van een prikrol. Je kunt ook gaten prikken met een mestvork, maar dan ben je wel eindeloos bezig.
Strooi vervolgens grof zand, fijne compost of speciale bodemverbeteraar voor het gazon over de grasmat en hark dit in de gaatjes. Het voordeel van de twee laatstgenoemde producten is dat je meteen ook de grond verbetert! Hark vervolgens de kale plekken los, zaai deze in en hark het zaad een beetje in. Druk de grond aan met een rol of met een plank, en geef bij droog weer water. Voeding is voor een mooi gazon onmisbaar. Op te zure grond kan het gras voedingsstoffen niet goed opnemen, controleer daarom eerst met een eenvoudig testsetje het kalkgehalte van de grond. De optimale zuurgraad voor een gazon ligt tussen de 5,5 en 6,5. Is de grond te zuur strooi dan nu – aan het begin van het groeiseizoen – eerst snelwerkende kalk en na één tot twee weken gazonmest.
Gazon problemen: Aanschaf mulchmaaier
‘Ik denk erover een mulchmaaier aan te schaffen, want dan hoef ik mijn gras niet meer af te voeren. Komt het versnipperde gras echt ten goede aan het gazon, zoals wordt gezegd?’
Met een mulchmaaier hoef je inderdaad het gras niet meer af te voeren, dus dat scheelt werk. Het fijn versnipperde gras wordt weer in de grasmat teruggebracht waar het dan uiteindelijk weer als natuurlijke voeding dient. Je hoeft het gazon dan ook minder te bemesten! Omdat deze mulch de ondergrond bedekt, zal het gazon bovendien minder snel uitdrogen. Wel is het zo dat op kleigrond makkelijker vervilting optreedt dan op zandgrond; ligt je tuin op klei dan is het verstandig de mulchfunctie minder vaak te gebruiken. Met een mulchmaaier zul je het gras in het groeiseizoen zeker twee keer per week moeten maaien, want het mag niet te hoog staan. Als je met een ‘gewone’ grasmaaier het gras niet afvoert dan zie je het afgemaaide gras vaak nog liggen. Met een mulchmaaier lijkt het alsof het gras is afgevoerd.
Gazon problemen: Microklaver
‘Omdat onze voortuin in de schaduw ligt, doet het gazon het daar erg slecht. Ik heb al een paar keer gras bijgezaaid, maar zonder goed resultaat. Heeft het zin het gazon door te zaaien met microklaver zodat ik weer een groene mat krijg?’
Als je een mooi gazon wilt dan moet je daar, naar mijn idee, geen klaver in hebben. De eerste vraag is hier trouwens of de schaduw wordt veroorzaakt door een dichte kroon van een boom. Is dat het geval, dan zou je eventueel de kroon uit kunnen (laten) dunnen, zodat de tuin wat meer licht krijgt. Kun je niet zorgen voor minder schaduw, ook dan is een dichte grasmat mogelijk; zaai het gazon dan door met een speciaal mengsel voor schaduwgazon. In de vakhandel zijn overigens mengsels verkrijgbaar die nóg beter bestand zijn tegen schaduw, vraag hiernaar bij een hovenier. Is het resultaat niet naar je zin, dan kun je altijd nog microklaver proberen, hoewel dit plantje niet van diepe schaduw houdt. Meng het zaad van dit klavertje met scherp zand zodat het makkelijker gelijkmatig is uit te strooien.
Met goed onderhoud is het gras groener dan bij de buren!
Gazon problemen: Bijzaaien
‘De kale plekken in het gazon wil ik gaan inzaaien. Wat is hiervoor de beste tijd? En welk soort graszaad moet ik nemen om geen verschil te zien met de rest van het gras?’
De bodemtemperatuur moet boven de tien graden zijn. Zaai dus niet te vroeg, want dan zal het zaad niet kiemen. Het meest gebruikt is speelgazon, dit type gazon bestaat uit een sterk grasmengsel en kan intensief worden belopen. Bestaat je gazon uit heel fijne sprietjes dan heb je zogenaamd siergazon.
Lees hier het gehele artikel (PDF), zoals deze geplaatst is in het magazine:
Bijdrage van Lieuwe Westra: Vraag het de hovenier! – Bestel deze special via www.vipwinkel.nl
(rechtstreeks naar dit magazine).