TuinKeur logo

Juni: tuinonderhoud

In deze maand begint de zomer en dat kunt u zien aan de tuin. Bomen en struiken staan volop in het blad, bloemen en planten bloeien er lustig op los en de rozen brengen kleur, vorm en een bijzonder fijne geur in de tuin. 

Lekker de tuin in

 

Vlinders en vogels doen zich tegoed aan al het lekkers dat de tuin hen te bieden heeft.
Dit is de tijd om buiten te zijn en te genieten van uw tuin. Gezellig samen eten met vrienden,
of koffiedrinken in een zonnig hoekje terwijl uw kinderen spelen op het gazon.

Planten kan nog

De natuur staat flink in bloei, maar toch kunt u ook in deze tijd nog planten. Denk bijvoorbeeld aan rozen die in de pot gekweekt zijn. Zomerbloemen bloeien nu zelf nog sneller dan in mei. Wilt u een nieuwe border aanleggen? Bedenk wat mooie combinaties en ga met het lijstje namen naar het tuincentrum. Aan het einde van de dag heeft u er weer een mooie hoek in uw tuin bij.

Een stoer cadeau

 

De derde zondag in juni is het vaderdag. Verwen hem met een stoere struik of boom, of ga shoppen voor een mooi stuk tuingereedschap, zoals een stoere snoeischaar of een handige schoffel. In deze tijd van het jaar kunt u namelijk volop snoeien en schoffelen in de tuin. Het onkruid groeit hard in juni! Als u nu uw haagplanten snoeit, maken ze nog een tweede groeiperiode door.

Juni wordt ook wel de zomermaand of rozenmaand genoemd.

Snoeien in juni:

Uitgebloeide rhododendron

Om rijke bloei volgend jaar te garanderen, kunt u bij Rhododendrons het beste de uitgebloeide bloemen wegbreken. Breek ze met een klein stukje steel weg, de bloeiknoppen voor volgend jaar zitten er direct onder.

Uitgebloeide bloemen

De meeste soorten zijn in juni uitgebloeid. Als u nu de uitgebloeide bloemen wegbreekt, voorkomt dat zaadvorming en zal de plant extra veel energie stoppen in de vorming van nieuwe bloemknoppen voor volgend jaar.

Kersen snoeien

Juni is de maand om kersen te snoeien, maar neem nooit zware takken weg met het oog op bijvoorbeeld loodglans of gomziekte. Vanaf 21 juni maken haagplanten een tweede periode met snelle groei door. Na het snoeien zullen ze snel herstellen en veel jong schot maken.

Knippen en terugsnijden

Knip taxus- en buxushagen bij bewolkt weer. Als u riddersporen na de eerste bloei terugsnijdt, bloeien ze in de herfst nog een keer. De zaadvorming kost planten enorm veel energie die ze vaak beter in nieuwe bloemen kunnen steken.

Langer doorbloeien

Als u uitgebloeide bloemen afknipt, zullen veel planten langer doorbloeien. U kunt nu de uitgebloeide heesters (voorjaarsbloeiers) nog snoeien. Wacht niet te lang met snoeien, dan is er kans dat de nieuw te groeien bloeitakken voor volgend jaar onvoldoende uitrijpen en wintergevoelig blijven.

Maaien of mulchmaaien
Je kunt het gras maaien en het maaisel afvoeren, composteren of tussen de sierplanten uitstrooien en u kunt mulchmaaien. Daarbij wordt met een speciale messenset op de maaimachine het maaisel zo fijn kapot geslagen dat het als mulch op het gazon kan achterblijven en daar als directe meststof fungeert.

Dus geen maaisel meer afvoeren en minder mesten. Maai speelgazon op drie centimeter en siergazon op twee centimeter, maar stel de machine in droge perioden wat hoger af. Eenmaal maaien in de acht dagen is dan voldoende.

Juni is genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter.

Planten in juni

Rozen planten

Plant een roos in volle bloei. Als hij in pot is gekweekt kan dat heel goed. Doe speciale rozengrond in het plantgat.

Zomerbloemen planten

In juni groeien zomerbloemen zelfs nog sneller door dan in mei. Vergeet niet dat er in potgrond maar voor zes weken voeding zit. Daarna wekelijks voeding geven, want zomerbloemen leveren een bloeiende topprestatie.

Tweejarige planten

Tweejarige planten zijn prachtig. Denk maar aan muurbloemen (Cheiranthus), judaspenning (Lunaria) en andere soorten. Je kunt ze nu zaaien voor bloei volgend jaar.

Heeft u vragen over dit artikel?

Enny Fransen
Binnendienstmedewerker

Ik help je graag bij vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op.

 

 

Meer over Tuinonderhoud

Hoe snoei je een heg?

Hoe snoei je een heg?

Nog steeds zijn er heggen die gesnoeid kunnen worden. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de weersomstandigheden. Te warm en zonnig weer kan namelijk schade aan de heg veroorzaken. Hier zijn enkele tips voor het snoeien van een heg: Snoei in de juiste...

Infographic: Voordelen van een groene tuin

Infographic: Voordelen van een groene tuin

  Een groene tuin heeft veel voordelen voor jouw gezondheid en de natuur. Toch kiezen veel mensen tegenwoordig voor meer steen in de tuin, met de gedachte dat een groene tuin teveel onderhoud vergt. Dit is gelukkig niet waar!   Met de juiste technieken kan jij...

Kale plekken in het gras

Kale plekken in het gras

Na de winter is je gazon natuurlijk nog niet in optimale conditie. De temperaturen moeten eerst weer een beetje aantrekken. Het gras begint weer een beetje te groeien bij 10 graden of meer. De bodem moet ook nog even opwarmen.Zeker als je wilt gaan zaaien. Wat je...

Hortensia’s snoeien

Hortensia’s snoeien

Elk jaar heb je van die terugkerende klussen in de tuin. Het snoeien van de hortensia’s is er een van.En elk jaar maak ik weer wat stekken. Gewoon de afgesnoeide delen bijwerken tot een stengel met drie ogen. Onder het eerste oog schuin afknippen en boven het derde...

Haag snoeien

Haag snoeien

Een ideale tuinafscheiding zijn hagen met een mooie groene uitstraling. Soms worden ze geplaatst om het zicht te ontnemen op iets wat we niet willen zien of als invulling voor meer privacy. Ze hebben wel onderhoud nodig, denk aan water, voeding maar ook snoei op z’n...

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Dit uit zich in warmere temperaturen en hevigere buien. Hiermee omgaan klinkt misschien als bergen werk, maar het kan eigenlijk ook heel gemakkelijk zijn. In ons artikel WATERVRIENDELIJK, DE...