TuinKeur logo

Droogte in de tuin

Het is niet raar om droge periodes te hebben in de zomer. Tegenwoordig is echter steeds vaker zo dat deze droge periodes extremer uitpakken. Deze periodes vallen steeds minder te omschrijven als incidenten, en worden nu eerder als het nieuwe normaal gezien. Het is verstandig om met dit nieuwe klimaat rekening te houden.

In dit artikel geven wij jou tips waarmee jij ook deze zomer jouw tuin mooi en gezond kan houden.

 

Gebruik van water

Het eerste punt wat we behandelen ligt vrij voor de hand, water is de ultieme oplossing voor droogte. Een probleem is echter dat het water in Nederland ook in tekorten kan raken. Hierom is het extra belangrijk dat jij efficiënt met je water om gaat.

Tip 1: Gebruik regenwater

Regenwater gebruiken in plaats van leidingwater houdt de waterpeil in Nederland omhoog. Daarnaast is regenwater ook nog eens een stuk gezonder voor jouw planten.

Tip 2: Geef je planten soms bewust geen water

Het kan slim zijn om in de zomer je planten een poosje geen water te geven. Dit stimuleert de planten namelijk om zelf water te gaan zoeken verder in de grond, waardoor hun wortelgestel versterkt. Als je in de ochtend ziet dat jouw planten nog slap hangen is het slim om ze wel te wateren.

Tip 3:  Sproei om de goede tijden

Als je op warme dagen in de middag je planten water geeft is de kans groot dat het verdampt voordat de plant het water op kan nemen. In ergere gevallen kan je plant hierdoor zelfs verbranden. Kies er daarom voor om alleen in de ochtenden of avonden water te geven aan je tuin.

 

Behouden van water, voorkomen van droogte

Naast het toevoegen van water aan je tuin om de droogte tegen te gaan, kan je ook het behouden van water verbeteren. Hou je tuin koel en beperk uitdroging van de grond. Dit kan op verscheidene manieren.

Tip 4: Meer groen in de tuin

Bepaald groen is goed voor koelte in je tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boom die schaduw verzorgt. Maar ook bodembedekkers kunnen een boel schelen. Deze voorkomen dat jouw aarde snel uitdroogt. Plaats ze wel in schaduwrijke plekken.

Tip 5: Mulchlaag tussen de planten

Mulchen in de zomer geeft een plant meer weerstand, omdat de grond minder snel uitdroogt. Dit is positief tegen droogte, maar ook tegen ziektes. Voordat je de mulchlaag aanbrengt bij de voet van de plant is het slim om eerst de grond goed nat te spuiten. Er zijn veel verschillende materialen die je voor mulchen kan gebruiken zoals schors, compost of cacaodoppen.

 

Aanpassingen in de tuin

Tip 6: Verminder wind

Door wind droogt de aarde sneller op en wordt er meer vocht verdampt. Plant daarom hagen en bomen op strategische plekken zodat de wind gekeerd wordt. Met minder ruimte kan je ook kiezen voor windschermen met klimplanten om de wind te blokkeren.

Tip 7: Laat de grond met rust

Als je met warm weer gaat schoffelen in de grond dan stimuleer je verdamping. De bovenlaag wordt misschien wat droger, maar de laag eronder is vaak nog prima leefbaar voor de planten. Een goed bodemklimaat is vitaal voor het overleven van jouw planten.

Tip 8: Water doorlatend, maar zonwerend

Maak naast je borders wat paden van kiezels of schelpen. Deze verharding laat nog water door, maar zorgt er ook voor dat de grond eronder mooi koel en beschermt tegen de zon blijft.

 

Heeft u vragen over dit artikel?

Enny Fransen
Binnendienstmedewerker

Ik help je graag bij vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op.

 

 

Meer over Tuinonderhoud

Hoe snoei je een heg?

Hoe snoei je een heg?

Nog steeds zijn er heggen die gesnoeid kunnen worden. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de weersomstandigheden. Te warm en zonnig weer kan namelijk schade aan de heg veroorzaken. Hier zijn enkele tips voor het snoeien van een heg: Snoei in de juiste...

Infographic: Voordelen van een groene tuin

Infographic: Voordelen van een groene tuin

  Een groene tuin heeft veel voordelen voor jouw gezondheid en de natuur. Toch kiezen veel mensen tegenwoordig voor meer steen in de tuin, met de gedachte dat een groene tuin teveel onderhoud vergt. Dit is gelukkig niet waar!   Met de juiste technieken kan jij...

Kale plekken in het gras

Kale plekken in het gras

Na de winter is je gazon natuurlijk nog niet in optimale conditie. De temperaturen moeten eerst weer een beetje aantrekken. Het gras begint weer een beetje te groeien bij 10 graden of meer. De bodem moet ook nog even opwarmen.Zeker als je wilt gaan zaaien. Wat je...

Hortensia’s snoeien

Hortensia’s snoeien

Elk jaar heb je van die terugkerende klussen in de tuin. Het snoeien van de hortensia’s is er een van.En elk jaar maak ik weer wat stekken. Gewoon de afgesnoeide delen bijwerken tot een stengel met drie ogen. Onder het eerste oog schuin afknippen en boven het derde...

Haag snoeien

Haag snoeien

Een ideale tuinafscheiding zijn hagen met een mooie groene uitstraling. Soms worden ze geplaatst om het zicht te ontnemen op iets wat we niet willen zien of als invulling voor meer privacy. Ze hebben wel onderhoud nodig, denk aan water, voeding maar ook snoei op z’n...

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Dit uit zich in warmere temperaturen en hevigere buien. Hiermee omgaan klinkt misschien als bergen werk, maar het kan eigenlijk ook heel gemakkelijk zijn. In ons artikel WATERVRIENDELIJK, DE...