Rozen planten
Een roos is een sieraad voor je tuin. Ze zijn er in de meest uiteenlopende kleuren en vormen en hebben een unieke lange bloeitijd. Veel rozen geuren ook nog eens heerlijk en krijgen prachtige rozenbottels als bonus. Als je straks wilt genieten van rozenpracht, dan is de lente een goede tijd om ze te planten.
Aan de slag
- Maak een ruim en diep plantgat. Voeg eventueel tuinaarde toe.
- Vervang de grond op een plaats waar al eerder rozen hebben gestaan door tuinaarde of aarde van een ander deel van de tuin. Of verbeter de grond met een bodemverbeteraar.
- Zet een roos zonder grond eerst enkele uren in water, of voeg water aan het plantgat toe.
- Rozen met een verdikking onderaan de stam zijn geoculeerd: ze bestaan uit een wilde onderstam en het rozenras zelf. Plant deze zo diep, dat de oculatieplaats (de verdikking boven de wortels met de eerste takken) drie centimeter onder de grond komt te zitten. Rozen zonder verdikking zijn gestekt. Plant deze zo diep, dat alle wortels en een klein stukje van de stam onder de grond komen te zitten.
- Druk de grond licht aan.
- Woel wat organische mest door de bovenlaag.
- Geef de eerste weken voldoende water. Doe dat ‘aan de voet’, dan blijft het gewas droog en krijgen schimmels geen kans.
Te koop met en zonder grond
Rozen zijn te koop zonder grond (kwekers noemen dit ook wel met kale wortel) en in een pot. Een roos zonder grond kun je van oktober tot en met april planten en rozen in pot zelfs het hele jaar door. Zolang er maar geen vorst in de grond zit.
Zonaanbidders
Rozen zijn echte zonaanbidders. Kies in ieder geval een plaats met minimaal 4 uur zon; hoe meer zon, hoe beter! Vrijwel iedere grondsoort is geschikt voor rozen, maar ze hebben liever wat drogere, dan te natte voeten. Daarom moet de grond goed doorlatend zijn.