Sinds zes jaar hebben we een seringenboom. In de beginjaren had hij prachtige bloemen, maar sinds enkele jaren geeft de boom geen bloemen meer. Wat is het probleem en wat kunnen wij hier aan doen? – Marjo uit Opmeer
Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier. Hij is werkzaam bij TuinKeur en adviseert hoveniers en consumenten op het gebied van tuinaanleg en onderhoud. Lieuwe wist al jong dat hij van tuinieren zijn vak zou maken: “Ik ben en blijf een groen mens. Voor mij is er niets leukers dan tuinieren.
De ontwikkeling op dit gebied stopt nooit. Mijn kennis en enthousiasme draag ik graag over aan anderen.” Speciaal voor Buitenleven beantwoordt Lieuwe tuinvragen van lezers.
Lieuwe: “Dat een sering op den duur minder bloemen heeft, hoor je vaker. Het kan te maken hebben met diverse omstandigheden. Allereerst de locatie. Een sering houdt van een zonnige, niet te droge plek. Als dat wel het geval is, heeft de sering te weinig vocht en energie om knoppen te maken voor het volgende jaar. Het is goed om een mulchlaag aan te brengen voor een optimale grond.
Onbewust een teveel aan verkeerde mest stoffen geven komt vaak voor. Als je bijvoorbeeld mest met veel stikstof geeft (zoals het gazon krijgt), krijg je veel blad in plaats van bloemen. Geef juist voeding met veel fosfor, dit stimuleert de bloemaanleg.
Een sering geeft vaak het eerste jaar veel bloemen, omdat ze gekweekt zijn met veel knoppen. Dat loopt de eerste jaren steeds iets terug, omdat de boom nog moet wortelen. Geef de sering de tijd.
Tot slot: zorg dat je op de juiste manier snoeit. Knip uitgebloeide bloemen weg, zo voorkom je zaadvorming en gaat alle energie naar het vormen van nieuwe knoppen voor het volgende jaar. Heb je het snoeien echt verwaarloosd, dan is een verjongingssnoei nog een oplossing. Je snoeit dan ieder jaar een deel. Dit vraagt om enige snoeikennis, dus vraag indien nodig om hulp van een hovenier.”