Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Wat te doen in januari

De tuinklussen van januari

Misschien denkt u, mijn tuin is deze maand in rust en ik hoef nu ook de kou niet in. Maar er is in januari genoeg te doen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het snoeien van fruitbomen of het klaarmaken van het tuingereedschap voor een nieuw seizoen. Zelfs met een dekentje op de bank en een warme kop thee kan u met de tuin aan de slag. Nu is een mooie tijd om tuinplannen voor het nieuwe jaar uit te denken.

Op deze pagina is te vinden wat u in januari in de tuin zou (moeten) kunnen doen. Van tips over vorst tot de activiteiten kalender, er is genoeg te lezen. Naast het lezen kan u met deze praktische tips zo aan de slag! Kijk wat nodig is voor uw tuin en leef u uit!

Op een milde januari volgt vaak een gure lente en een warme zomer.

Snoeien

Snoeien fruitstruiken en bomen.

Bessen
De struiken van rode, witte en zwarte bessen kan u nu prima snoeien. Dit geldt ook voor de kruisbesstruiken.

Druiven en kiwi’s
Heeft u druiven of kiwi’s in de tuin? Snoei deze dan voor het eind van januari! Wacht u hier langer mee dan is de sapstroom al op gang gekomen. Als u dan toch gaat snoeien is de kans aanwezig dat ze doodbloeden.

Zorg bij het snoeien altijd dat uw snoeischaar scherp is! Dit is niet alleen makkelijker voor jezelf, maar ook beter voor de takken.

Overige fruitbomen
Andere fruitbomen kan u het beste pas in februari snoeien. Gevaar op aantasting is anders groter. Wel kan u de opgedroogde vruchten verwijderen. Dit zijn namelijk echte infectiebronnen. Ze kunnen schimmelsporen bevatten die later problemen geven.

Klimplanten

Snelgroeiende klimplanten kunnen worden gesnoeid. Daarmee bedoelen we planten zoals de klimop en blauweregen.

Hortensia

Een veel gemaakte fout is het afknippen van de uitgebloeide bloemen van de hortensia. Naast dat de bloemen decoratief zijn, zijn ze vooral een berscherming van de nieuwe knoppen. Laat deze dus vooral nog even zitten!

Tip: let op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar alleen bij zachter weer!

Snoei checklist:

  • Rode, witte en zwarte bessen
  • Druiven en kiwi’s
  • De bloemen van de hortensia niet snoeien 
  • Klimplanten terugsnoeien.
  • Opgedroogde vruchten verwijderen

Dieren & insecten

Eten

Geef de vogels tijdens de winter gevarieerd eten zoals pinda’s, vetbollen en diverse soorten zaden. Door gevarieerd te voeren zal vraatschade door de vogels stukken minder zijn omdat er voldoende gevarieerd voedsel aanwezig is.

Opruimen
Het is belangrijk dat strooivoer niet te lang blijft liggen. Het kan hierdoor bederven en ongedierte aantrekken.

 

& drinken

Tijdens de winter lusten vogels behalve het voer ook graag water. Zorg ervoor dat ze niet kunnen baden in verband met de kans op bevriezing. Span bijvoorbeeld gaas over de drinkbak of leg een steen in de drinkbak.

Als alternatief voor water kan u ze ook voeren met stukjes fruit. Zo krijgen ze naast vocht ook vitamines binnen.

Voedzame vogelcupcakes

Help de vogels in uw tuin, maak voedzame vogelcupcakes! U maakt ze met zaden, noten, pitten en de nodige vetten. En geef toe; ze zien eruit om in te bijten. Toch? 🙂

Bomen & planten

Bomen en kale wortels

Bomen met kale wortels worden nu aangeboden. Let op dat u deze alleen kan planten als het niet vriest!

Heeft u bomen aangeschaft maar geen tijd om deze te planten? Dan kan u ze tijdelijk inkuilen: graaf een gleuf en zet de plant erin of leg deze er schuin in. Bedek vervolgens de wortels met grond. Dan kunt u de bomen op een later tijdstip planten.

Boombanden

Vergeet niet de boombanden te controleren. Het kan in januari soms aardig waaien en dan wilt u dat de banden goed hun best kunnen doen waar ze voor bedoeld zijn. Ze de banden strakker als dat nodig is. Zit deze te strak? Dan kan de band de bast in groeien.

Zaaien 1-jarige planten

In deze tijd van het jaar zaait u alleen de planten die veel tijd nodig hebben om te ontwikkelen. Begin met het zaaien in kleine potjes en zet deze binnen neer, bijvoorbeeld op de vensterbank. Buiten zullen ze nog niet overleven met deze temperaturen. Let op dat het ’s nachts niet te koud is bij de vensterbank, leg desnoods een handdoek tussen het raam en de bakjes.

Voorkom verwarring!
Plant u verschillende soorten? Zorg dan dat u de namen erbij zet, zo voorkomt u later verwarring en hoeft u niet te gokken welk zaadje in welk bakje zit!

In model snoeien

Veel boomsoorten kan u in model snoeien, maar geen zware takken bij berk, esdoorn of walnoot. Daarvan komen de sapstromen binnenkort op gang en dan kunnen ze na het snoeien sterk blijven bloeden waardoor de wonden niet sluiten. Wacht met ingrijpend snoeien tot de herfst.

Vriest het? Ligt er sneeuw?

Checklist bij vorst

Als de temperatuur onder de 0 gaat zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden:

  • Sluit de buitenkraan af
  • Gooi een bal in de vijver om te voorkomen dat deze compleet dichtvriest
  • Als de vijver is dichtgevroren is dit niet best voor de vissen, hak er geen gat in, maar laat het met heet water ontdooien.
  • Zout strooien kan slecht zijn voor sommige planten, zand strooien is een natuurvriendelijker alternatief

Help! Het is wit buiten!

Planten
Laat gerust de sneeuw op de planten liggen. Sneeuw is namelijk prima isolatiemateriaal en brengt geen schade toe aan de planten. Let wel op het gewicht van de sneeuw, het kan soms noodzakelijk zijn om planten samen te binden of te ondersteunen zodat deze niet bezwijken onder het gewicht van de sneeuw.

Sneeuw op de vijver
Haal de sneeuw voorzichtig van het ijs in de vijver. Het is beter dat er voldoende licht in valt.

Wat te doen tijdens de kou?

Misschien denkt u, mijn tuin is deze maand in rust en ik hoef nu ook de kou niet in. Dat kan, maar u kan wel binnen aan de slag met de tuin.

Stap 1: Zet een kop thee of koffie

Stap 2: Ga met een dekentje op de bank of in een relaxte stoel zitten.

Stap 3: Maak de tuinplannen voor het komende jaar.

Mocht u toch iets actievers willen doen? Begin dan met het schoonmaken van het tuingereedschap. Dan hoeft u dat niet meer te doen als het tuinseizoen echt van start gaat. Check voordat u de boel in de olie zet of het nog geslepen moet worden.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur