TuinKeur logo

Februari: tuinonderhoud

De tuinklussen van februari

De lente komt eraan! Ook de eerste voorjaarsbloemen laten zich langzaam zien. Wij hebben de lentekriebels al te pakken, jij ook?

Bekijk de handige tuinkalender!

Wat te doen in februari?

Februari is de maand van de lentekriebels. Daarnaast zijn er ook deze maand een paar dingen die gedaan kunnen worden:

  • Inspiratie voor nieuwe seizoen opdoen
  • Tuinagenda maken
  • Fruitbomen snoeien
  • Nestkastjes schoonmaken
  • Onkruid wieden
  • Wateroverlast weghalen
  • Vaste planten controleren
  • Lente in huis halen

Inspiratie opdoen

Tuinplannen maken

Februari staat niet bekend als de meest droge maand. Daarom is deze maand een super moment om bezig te gaan met de nieuwe tuinplannen.

Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van paden of terrassen. Vindt u zichzelf nu niet echt een handige Harry, zorg dan dat u tijdig een hovenier inschakel. Zij hebben ook drukke agenda’s en kunnen niet elk gewenst moment in uw tuin beginnen.

Tuinbeurzen

Krijgen de tuinideën al vorm, maar kunt u nog wat inspiratie gebruiken? Bezoek dan een van de tuinbeurzen die deze periode plaatsvindt.

Geen zin om de deur uit te gaan? Inspiratie kan ook bezorgd worden in de vorm van een tuinblad.

Tuinagenda maken

Merkt u dat u vaak te laat bent met het onderhoud in je tuin? Maak dan nu al een tuinagenda! Schrijf de belangrijkste klussen alvast op en plak dit desnoods als geheugensteuntje op de koelkast

Tuininspriatie lijst

Snoeien

Heesters snoeien

Op vorstvrije dagen kunnen bij heesters (niet bij voorjaarsbloeiers) enkele oude takken bij de basis worden afgeknipt, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Meer licht en lucht bevordert ook de groei van nieuwe scheuten. Bij in de zomer en de herfst bloeiende Clematis voorkomt snoeien dat de nieuwe uitlopers kaal worden. 

Wondbalsem

Dek wonden af met wondbalsem. Vooral bij bladverliezende soorten is de kans op schimmelinfecties groot, bij coniferen is het minder nodig. Bij coniferen altijd een takstompje laten staan, dus niet glad bij de stam afzagen. Bij loofbomen zorgen dat de kraag – de verdikking bij de takaanzet – blijft zitten.

Fruitbomen

Snoei fruitbomen uiterlijk voor eind februari. Een latere terugsnoei kan tot bloeden (sapverlies) leiden. Denk eraan dat sterke snoei de vorming van forse scheuten veroorzaakt. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, wachten tot mei – juni vanwege loodglansaantasting.

Klimop

Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden). Dat geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier (Fallopia), wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis).

Onderhoud

Algemene tuinverbetering

Februari is meestal een vrij droge maand. Ideaal om allerlei onderhoudsklussen in de tuin te doen, zoals de aanleg of verbetering van paden en terrassen, het plaatsen van een schutting, pergola of speeltoestellen voor kinderen.

Gazon herstellen of verbeteren

Vanaf eind februari kunt u het gazon prima herstellen. Zoden leggen kan altijd tijdens niet-vriezend weer en u kunt de plekken inzaaien. Als er steeds een bepaalde ‘loop’ inslijt in uw gazon, kunt u daar misschien beter bijvoorbeeld stapstenen aanbrengen.

Wieden

Onkruid kan al flink opschieten, vooral straatgras en andere eenjarige soorten. Verwijder dit met de hand. Door te schoffelen kunt u de wortels van de sierplanten beschadigen.

Tuinklussen februari

Hebben jullie ook zo’n zin in het voorjaar? Wij wel! Hierbij de onderhoud werkzaamheden voor de komende periode. Heeft u hulp nodig? Schakel een hovenier in!

  • Water geven
  • Wieden
  • Nestkastjes schoonmaken
  • Gazon herstellen of verbeteren
  • Bomen rooien
  • Bollen mest geven
  • Wateroverlast regelen

Geef bollen mest

Vanaf februari komen de voorjaarsbollen weer boven de grond. Heeft u bollen die al jarenlang op dezelfde plek staan? Geef deze wat organische mest (gedroogde koemestkorrels). 

Water geven

Groenblijvende bomen en struiken blijven ’s winters water verdampen. Geef ze bij langdurige droogte daarom water als het niet vriest en de grond vorstvrij is.

De planten kunnen moeilijk vocht opzuigen als de grond bevroren is. Dit kan leiden tot verdroging. Dit verschijnsel treedt vooral op bij felle ochtendzon en zogenaamde ‘kale vorst’ (een niet door sneeuw bedekte bodem). Scherm de planten dan tijdelijk af met tuinvlies.

Maak nestkastjes schoon

Een grondige schoonmaakbeurt zorgt dat eventueel overlevend ongedierte uit het kastje wordt verwijderd zodat nieuw broedsel daar geen last van heeft.

Bomen rooien

Dit is de beste tijd om bomen te rooien. Laat het rooien van grote bomen over aan een vakman/boomverzorger. Die heeft er het juiste materieel voor en weet precies hoe eventuele schade kan worden voorkomen. Zorg wel voor een kapvergunning.

Wateroverlast

Heeft het geregend en blijven er plassen water op het gazon staan? Tijd om in actie te komen! Prik met een riek of hooivork een aantal keer in de grond, zo kan het overtollige water wegzakken.

Teveel water in de tuin kan schade geven aan het gazon en planten.

Planten

Heesters planten en verplanten

Bij niet-vriezend weer kunt u uitstekend bladverliezende heesters planten en verplanten. Veel soorten (ook haagplanten) worden met kale wortels aangeboden. Als het vriest of als u niet direct tijd hebt om ze in te planten, moet u de wortels tijdelijk inkuilen. Heesters verplant u met zo veel mogelijk grond rond de wortels.

Tijdens een droge en schrale winterperiode lopen vooral groenblijvende heesters kans op verdroging. Bij felle ochtendzon is dit een veel voorkomend probleem. Scherm de planten tijdens deze periode af met vliesdoek.

Vaste planten controleren

Kijk in perken en borders of er vaste planten door de vorst omhoog gekomen zijn. Druk deze terug in de grond.

Narcissen

Haal de lente in huis met narcissen! De narcis groeit en bloeit het beste met voldoende vocht, dus laat de kluit niet uitdrogen. Hoe meer water ze krijgen, hoe hoger ze kunnen groeien. Ze bloeien optimaal op een lichte plek en ze blijven het langst mooi in een niet al te warme omgeving. Omdat narcissen altijd de zon zoeken, kunnen ze binnen het beste af en toe een slagje worden gedraaid, dan groeien ze niet scheef.

Kuipplanten verpotten

Februari is een uitstekende maand om de meest voorkomende kuipplanten te verpotten. Voor de diverse planten zijn er potgronden verkrijgbaar bij het tuincentrum of de hovenier. Hiermee krijgen de planten een goede start en volop groeimogelijkheden!

Geef de tuin snel een vrolijke aanblik met narcissen, tulpen of hyacinten!

Dieren en insecten

Ongediertebestrijding

Woelratten en woelmuizen wilt u liever niet in de tuin: al vretend aan de plantenwortels kunnen ze veel schade aanrichten. U kunt ze het beste verdrijven door stinkende producten in de gangen te leggen zoals mottenballen of mollen carbid.

Vogelhuis

Voor sommige vogels is het al bijna tijd om het nest op orde te maken. Help de vogels door de nestkasten nu goed schoon te maken en weer op te hangen. Heeft u nog geen nestkasten? Koop nu nestkasten om meer vogels in de tuin te halen.

Mussenvraat

Vroeg in het jaar ziet u nog wel eens dat er mussenvraat ontstaat bij bijvoorbeeld de eerste krokusbloemen. In de bloemen zitten veel vitaminen die de vogels nodig hebben. Span draden tussen de bloemen om dit te stoppen en vraat tegen te gaan. Het is dan wel aan te raden om vogels extra vitaminen te geven in de vorm van fruit, zoals appel en peer.

Heeft u vragen over dit artikel?

Enny Fransen
Binnendienstmedewerker

Ik help je graag bij vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op.

 

 

Meer over Tuinonderhoud

Hoe snoei je een heg?

Hoe snoei je een heg?

Nog steeds zijn er heggen die gesnoeid kunnen worden. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de weersomstandigheden. Te warm en zonnig weer kan namelijk schade aan de heg veroorzaken. Hier zijn enkele tips voor het snoeien van een heg: Snoei in de juiste...

Infographic: Voordelen van een groene tuin

Infographic: Voordelen van een groene tuin

  Een groene tuin heeft veel voordelen voor jouw gezondheid en de natuur. Toch kiezen veel mensen tegenwoordig voor meer steen in de tuin, met de gedachte dat een groene tuin teveel onderhoud vergt. Dit is gelukkig niet waar!   Met de juiste technieken kan jij...

Kale plekken in het gras

Kale plekken in het gras

Na de winter is je gazon natuurlijk nog niet in optimale conditie. De temperaturen moeten eerst weer een beetje aantrekken. Het gras begint weer een beetje te groeien bij 10 graden of meer. De bodem moet ook nog even opwarmen.Zeker als je wilt gaan zaaien. Wat je...

Hortensia’s snoeien

Hortensia’s snoeien

Elk jaar heb je van die terugkerende klussen in de tuin. Het snoeien van de hortensia’s is er een van.En elk jaar maak ik weer wat stekken. Gewoon de afgesnoeide delen bijwerken tot een stengel met drie ogen. Onder het eerste oog schuin afknippen en boven het derde...

Haag snoeien

Haag snoeien

Een ideale tuinafscheiding zijn hagen met een mooie groene uitstraling. Soms worden ze geplaatst om het zicht te ontnemen op iets wat we niet willen zien of als invulling voor meer privacy. Ze hebben wel onderhoud nodig, denk aan water, voeding maar ook snoei op z’n...

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Dit uit zich in warmere temperaturen en hevigere buien. Hiermee omgaan klinkt misschien als bergen werk, maar het kan eigenlijk ook heel gemakkelijk zijn. In ons artikel WATERVRIENDELIJK, DE...