Vaste planten prikkelen de zintuigen, verbeteren het stadsklimaat, vragen weinig onderhoud en zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Een afwisselende beplanting, met veel verschillende soorten, heeft bovendien een positief effect op het welzijn van mensen. Openbaar groen kan dankzij vaste planten dus kleurig, ecologisch waardevol én onderhoudsvriendelijk worden.

Vaste planten maken het waar

Een kleurige uitstraling, verrijking van het openbaar groen en lage beheerskosten. Deze beloften maken vaste planten allemaal waar. Ze komen elk voorjaar weer op om opnieuw te groeien en bloeien. Sommige soorten zijn wintergroen of hebben een fraai wintersilhouet. Een beplantingsplan dat uit vaste planten bestaat is daarom heel geschikt voor bijna alle situaties waar een fraaie, maar sterke beplanting gewenst is. Bijvoorbeeld verhoogde plantvakken, boomspiegels, bermen, parken en rotondes.

vaste_planten2  vaste_planten

Persicaria bistorta ‘Superba’    |    Bergenia ‘Wintermarchen’

Lage onderhoudskosten

De aanleg van vaste planten lijkt bewerkelijker en duurder dan een beplanting met bijvoorbeeld heesters. Toch zijn vaste planten al binnen enkele jaren voordeliger, vooral door de lage onderhoudskosten. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar sterke vaste planten die geschikt zijn voor toepassing in het openbaar groen. Gelukkig is er ruime keuze. Geschikte soorten zijn onder andere vetkruid (Sedum ‘Herbstfreude’), gele zonnehoed (Rudbeckia), vrouwenmantel (Alchemilla), herfstanemonen (Anemone), Kalimeris, duizendknoop (Persicaria), brandkruid (Phlomis) en kattenkruid (Nepeta). Als wintergroene bodembedekkers kan gekozen worden uit bijvoorbeeld dikkemanskruid (Pachysandra), schoenlappersplant (Bergenia), ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) en kruipend vetkruid (Sedum spurium). Sterke siergrassen voor openbaar groen zijn lampenpoetsersgras (Pennisetum), pijpenstrootje (Molinia), zegge (Carex) en prachtriet (Miscanthus).

 

vaste_planten4  vaste_planten3

Alchemilla mollis  |   Phlomis russeliana

De juiste plek

Het is belangrijk dat de gekozen soorten passen bij de standplaats. Hiervoor moet van te voren gekeken worden naar de grondsoort, hoeveelheid zon en de vochtigheid van de bodem. Als de juiste plant op de juiste plek staat zal er een gezonde en probleemloze beplanting ontstaan die minstens 10 jaar lang mooi blijft. De vaste planten kunnen gebruikt worden in grote groepen of in mengsels. Het is in ieder geval de bedoeling dat er zo snel mogelijk een aaneengesloten beplanting ontstaat, zodat onkruid geen kans krijgt. Door de juiste combinaties te maken komen de planten nog beter uit.

Tip, geslaagde vaste planten combinaties:

  • Kattenkruid (Nepeta), brandkruid (Phlomis) en lampenpoetsergras (Pennisetum)
  • Duizendknoop (Persicaria), gele zonnehoed (Rudbeckia) en vetkruid (Sedum Herbstfreude’)
  • Kalimeris, duizenknoop (Persicaria) en herfstanemone (Anemone)
  • Kruipend vetkruid (Sedum spurium), brandkruid (Phlomis) en pijpenstrootje (Molinia)

vaste_planten6  vaste_planten5

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’  |  Pachysandra terminalis

Het planten

Vaste planten kunnen het hele jaar door geplant worden, mits het niet vriest. Zowel het najaar als het voorjaar is een geschikte tijd om vaste planten in de grond te zetten. Vanaf februari, als de grond op gaat warmen, beginnen de vaste planten te bloeien. De eerste soorten vertonen hun bloemen al in april, de laatste bloeien door tot aan de eerste nachtvorsten in oktober. Gemiddeld worden 7 planten per vierkante meter aangehouden. Voor kleine soorten geldt gemiddeld 9-11 en voor grote soorten 3-5 per vierkante meter. De vaste planten kunnen in het vroege voorjaar met een strimmer afgemaaid worden.

vaste_planten8  vaste_planten7

Molinia caerulea ‘Variegata’  |  Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’