Het publiceren van foto’s. Maar hoe zit het met auteursrechten?
Trots deel je foto’s van de tuin die je net hebt aangelegd op social media en jouw website. In veel gevallen zijn tuinfoto’s auteursrechtelijk beschermd. En soms mag je helemaal geen foto’s maken. Hoe zit dat nou precies. En hoe voorkom je een dikke factuur van de ontwerper of fotograaf.
Foto’s kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn. Als hovenier heb je de plicht om te checken of degenen die de foto’s heeft aangeleverd echt de rechten heeft. Maar ook als iemand jouw foto of ontwerp gebruikt zonder jouw toestemming, dan kun je een schadevergoeding eisen. De gebruikers van jouw foto maken dan namelijk inbreuk op jouw privacy. Dat kan ook op een vriendelijke manier, via mail of telefoon met het verzoek om de foto te verwijderen.
Hoe doe je het goed?
Wil je foto’s van anderen gebruiken, neem dan altijd contact op met de fotograaf. Maak samen afspraken over waar je de foto wilt gebruiken. Vergeet niet dat ook op het ontwerp van de tuinarchitect auteursrecht zit. Dus heb je toestemming van de fotograaf, maar is deze niet van de ontwerper van de tuin? Zorg dan dat je ook toestemming van de tuinarchitect hebt. Let op hoe je de foto’s gebruikt. Heb je van de fotograaf of ontwerper foto’s gekregen die je mag gebruiken voor je website? Dan mag je die foto’s niet zomaar gebruiken voor een krant of tijdschrift. Maak tenslotte ook goede afspraken over het vermelden van de naam van de fotograaf en of de ontwerper. Makkelijk is om deze afspraken zwart op wit te hebben, zodat je het altijd terug kunt vinden.
Denk dus na voordat je zomaar foto’s gebruikt. Zo voorkom je dat je het auteursrecht schaadt en onverwachte boetes krijgt.