De vakantieperiode betekent voor veel mensen heerlijk ontspannen aan het zwembad, leuke dorpjes en marktjes bezoeken en mooie wandelingen maken door de natuur. Helaas kan zo’n wandeling zorgen dat je van een koude kermis thuis komt. In het buitenland stikt het namelijk van de teken.
De teek, een klein insect die zich vastbijt in de huid van zijn zogenoemde drager, kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Deze ziekte brengt veel leed met zich mee.
Hieronder enkele populaire vakantiebestemmingen en de teken in die landen.
Frankrijk
Frankrijk blijft veruit de populairste vakantiebestemming van Nederlanders. Vooral in het midden en noordoosten van het land moet er uitgekeken worden voor de teek. In deze gebieden bevindt zich dezelfde teek als in ons land, de Ixodus Ricinus.
Lees meer over de teek in Frankrijk »
Duitsland
Een andere populair bestemming voor het Nederlandse volk is Duitsland. Ook onze oosterburen hebben last van de teek. Naast de ziekte van Lyme kan je hier ook besmet raken met tekenencefalitis. Deze ziekte kan een hersenontsteking veroorzaken. Eén procent van de besmette mensen sterft aan een beet. Voor de ziekte bestaat een vaccin, en wordt aangeraden aan mensen die zich veel in de Duitse natuur bevinden.
Lees meer over de teek in Duitsland »
Spanje
Veruit de gevaarlijkste teek bevindt zich in Spanje. Deze teek kan het Crim-Congo virus overdragen en is voor 30 tot 50 procent van de mensen dodelijk. Men moet zich preventief beschermen tegen deze teek, de Hyalomma. Tegen de ziekte die dit beestje kan overdragen bestaat namelijk geen behandeling. Het advies luidt dan ook elke keer goed en grondig te controleren op tekenbeten na een wandeling en bij twijfel wordt het aangeraden een arts te raadplegen.
Lees meer over de teek in Spanje »
Controleren
Naar welk land men ook op vakantie gaat is het altijd belangrijk om na activiteiten in de buitenlucht goed te controleren op teken. Zo wordt het meeste leed voorkomen. Let er wel op dat de teek op een juiste manier wordt verwijderd. Gebruik geen alcohol of andere middeltjes. De teek kan op deze manier zijn maaginhoud inclusief ziekte weer uitspugen en zo de drager besmetten met een virus.
Lees hier het hele artikel »