TuinKeur logo

Onderhoudsvrije tuin

Heb je weinig tijd voor onderhoud van je tuin? Of geen groene vingers? Wil je toch graag genieten van een mooie tuin? Vanzelfsprekend is dat mogelijk. Er wordt nog wel eens gedacht dat een onderhoudsvrije tuin vooral bestaat uit bestrating en eventueel wat plantenbakken. Dat hoeft helemaal niet. Natuurlijk heb je weinig onderhoud aan een tuin met bestrating, maar ook een groene tuin kan onderhoudsvriendelijk worden ingericht. We spreken over onderhoudsvriendelijk, want onderhoudsvrij bestaat eigenlijk niet.

Onderhoudsvrije tuin bestaat niet

Elke tuin heeft onderhoud nodig. Zelfs wanneer de tuin volledig is voorzien van bestrating (denk aan onkruid tussen de bestrating, verzakkingen, groene aanslag etc.). Een onderhoudsarme tuin kan wel. Het is dan wel belangrijk dat je tuin op een juiste manier wordt ingericht. Een goed tuinontwerp in combinatie met een beplantingsplan is hierbij van belang.

Wil je een onderhoudsvrije tuin? Kies dan voor een TuinKeur-hovenier. Ze zijn je graag van dienst.

 

10 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Wil je geen onderhoudswerkzaamheden in jouw tuin? Kies dan voor een hovenier. Wil je zelf aan de slag? Ga jij een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen? Onderstaand 10 tips om jouw te helpen.

Tip 1: Start met een goed plan

Start altijd met een goed plan. Hoe ga je je tuin inrichten? Wat zijn je voorwaarden? Een hovenier kan je helpen bij het maken van een geschikt plan voor jouw tuin. Als alles klopt bouw je aan een onderhoudsvriendelijke tuin voor langere tijd. Blijkt achteraf dat je de verkeerde beplanting hebt gekozen dan kan je weer opnieuw beginnen. Des een goed uitgangspunt is de basis voor jouw tuingenot.

Tip 2: Kies de juiste bestrating

Beperk zo veel mogelijk de bestrating in je tuin. Aan veel bestrating heb je onderhoud. Denk aan voegen krabben, alg verwijderen, vegen en bladeren verwijderen. De meest vervelende klus is het (diep wortelende) onkruid te verwijderen. Als je kiest voor bestrating, welke ingevoegd kan worden dan heb je geen last van onkruid tussen de tegels. Verder kunnen de mieren er ook niet tussendoor kruipen. Er zijn ook soorten waar algen zich minder makkelijk op kunnen hechten. Met de juiste keuze voor bestrating beperk je het onderhoud in je tuin. Informeer bij je hovenier welke het meest geschikt is voor jouw tuin.

Kies je voor grind in de tuin, dan moet je deze niet gewoon storten. Gebruik altijd een onderlaag die onkruid weert. Gebruik bijvoorbeeld grindmatten. Met deze matten loopt je grindvak net zo stevig als bestrating.

Tip 3: Zorg voor bodembedekking

Een goede manier om onkruid te voorkomen is het bedekken van de bodem. Dit kan op veel verschillende manieren en met veel verschillende materialen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: boomschors, cacaodoppen, grind of schelpen.

Tip 4: Kies de juiste beplanting

Een tuin zonder beplanting is geen tuin. Het hangt van de soorten planten af hoeveel onderhoud je hiervan hebt. Kies je voor de juiste bodembedekkers dan hoef je vaak maar één keer per jaar te snoeien. Met bodembedekkers groeit je tuin helemaal dicht. Hierdoor heb je weinig last van onkruid, want onkruid groeit alleen op plekken waar geen planten staan. Een ander voorbeeld van beplanting met weinig onderhoud is siergras. Deze staan in de meeste tuinen prachtig en vergen weinig onderhoud. Vaak maar één keer per jaar snoeien.  Verder kan je denken aan traag groeiende hagen als taxus en de portugese laurier.

Moderne tuin: het gebruik van grond in een moderne tuin als afwisseling

Tuin aangelegd door Hoveniersbedrijf Uuldriks

Tip 5: Weinig verschillende soorten beplanting

Kies niet voor te veel soorten beplanting in je tuin. Verschillende soorten planten hebben verschillend onderhoud nodig. Om het overzichtelijk te houden en het onderhoud te beperken in frequentie is het verstandig het aantal soorten in je tuin ook te beperken. Met weinig soorten kan je tuin alsnog een prachtige uitstraling hebben. Het geeft vaak ook meer rust in de tuin. Wil je hier meer over weten? Neem eens contact op met een hovenier.

Tip 6: Juiste begeleiding van water in de tuin

Zorg dat je van te voren goed nadenkt over het afvoeren van regenwater in de tuin. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld groene aanslag en het verzakken van de bestrating. Als je weet waar het regenwater in je tuin heen gaat kan je hier ook de beplanting op aanpassen, zodat deze niet te droog/ te nat staat. Met de juiste planten op de juiste plaats is water geven niet of zelden nodig. Kies niet voor teveel potten op het terras, want deze drogen snel uit.

Tip 7: Geen gazon

Wil je een mooi gazon, welke zo straks is als een biljart laken? Overweeg dan een hovenier. Een gazon mooi houden is bewerkelijk. Verticuteren, bemesten, maaien, bekalken en dat allemaal in het juiste seizoen. Er zijn veel hoveniers die grasmaaicontracten aanbieden. Informeer bij jouw hovenier naar de mogelijkheden. Een ander alternatief zou kunstgras kunnen zijn. Dit is aanzienlijk minder bewerkelijk en haast niet meer van echt te onderscheiden.

Tip 8: De juiste erfafscheidingen

Kies bij een erfafscheiding bijvoorbeeld voor hardhout. Dit materiaal heeft een lange levensduur en vergt minder onderhoud dan bijvoorbeeld een groene haag.

Tip 9: Niet snoeien

Door een tuin niet winter klaar te maken bespaar je een snoeibeurt. Je kan er dan voor kiezen om alles in het voorjaar te gaan snoeien. Groot voordeel is hierbij ook nog dat de tuin er in de winter nog prachtig en vol uitziet. Wil je helemaal niet snoeien? Bel dan een hovenier.

Onderhoudsvrije tuin - kies voor de juiste boom in de tuinTip 10: Kies de juiste bomen

Kies je voor bomen in de tuin, kies dan wel de juiste soort. Bij niet bladverliezende bomen voorkom je het werk van bladeren harken in het najaar. Let bij je keuze op een geschikte boom voor jouw tuin. Sommige bomen staan er om bekend dat ze snel groeien. Dat levert weer veel snoeiwerk op. Welke boom het meest geschikt is voor jouw situatie kan je het best met je hovenier bespreken. Zoek hier een TuinKeur-hovenier in je regio. 

Veel tuinonderhoud heeft te maken met de keuzes die je maakt. Denk bij het maken van je keuze ook aan de gevolgen voor het tuinonderhoud.

Dan zijn er altijd nog verschillende zaken die je beter niet kunt doen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een vijver in de tuin, grote planten en bomen en struiken, vormsnoeien, (veel) potten op het terras, niet winterharde planten gebruiken, etc. Veel onderhoud heeft te maken met de keuzes die je maakt. Denk bij het maken van je keuze ook aan het onderhoud wat je er van krijgt.

Onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen

Als je niet zoveel tijd of geen groene vingers hebt, is een onderhoudsvriendelijke tuin ideaal.

 

Vooral genieten van je tuin

Ons advies: soms een beetje snoeien en vooral relaxen. Zie je het onderhoud niet zitten? Wil je helemaal geen onderhoud? Bel een hovenier. Dan heb je altijd een prachtige tuin, waar je volop van kan genieten, want elke tuin verdient een hovenier!

Vind een gecertificeerde hovenier in jouw regio: https://hoveniernederland.nl/

Heeft u vragen over dit artikel?

Enny Fransen
Binnendienstmedewerker

Ik help je graag bij vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op.

 

 

Meer over Tuin-inspiratie

Design tuin voor gezin

Design tuin voor gezin

De moderne strakke woning staat op een unieke locatie middenin de bossen, maar toch niet ver van de stad. De bewoners woonden voorheen hier vlakbij en droomden al een tijdje van een vrijstaande woning in een rustige omgeving voor hun gezin. Toen het perceel te koop...

Tuinontwerp met slingerend tegelpad

Tuinontwerp met slingerend tegelpad

Het ontwerp van deze tuin kent een slingerend klinkerpad dat als een ‘stroom’ door de tuin loopt. De stroom verbind zo op een speelse manier de vaste elementen aan elkaar. Onder en voor de veranda is een ruim en strak terras geplaatst om zowel in de schaduw als in de...

Makkelijke moestuin

Makkelijke moestuin

​Een moestuintje bijhouden in de tuin is geen verkeerd idee. Zelf verbouwde groente is heerlijk en zeker anders dan van de winkel. Je weet ook precies waar het vandaan komt, en wat er mee gebeurd is. Als je bang bent dat jouw vingers hier niet groen genoeg voor zijn,...

Vijver, wat en hoe

Vijver, wat en hoe

Een vijver in de tuin kan prachtig zijn, maar is vaak ook een bron van zorgen. Want hoe houd je bijvoorbeeld het water helder? Tuinadviseur Lieuwe Westra geeft raad.Bron: TuinSeizoen 2020/Mei, www.tuinseizoen.com

Vijveronderhoud

Vijveronderhoud

Het is weer lente. In de tuin komen de planten weer tot ontwikkeling en hier en daar staan al weer de meest prachtige exemplaren te bloeien. In veel tuinen zie je ook langzaam dat waterpartijen tot leven komen. Water in de tuin is heel rustgevend en trekt ook nog eens...

Vaste planten voor in de schaduw

Vaste planten voor in de schaduw

Vaste planten voor in de schaduw! Schaduwplekken in de tuin, saai en eentonig? Integendeel. In de schaduw bloeien juist de mooiste vaste planten. Als je je een beetje verdiept in schaduwplanten kom je al snel tot de conclusie dat er verrassend veel mogelijk is.Top 10...