TuinKeur logo

Makkelijke moestuin

​Een moestuintje bijhouden in de tuin is geen verkeerd idee. Zelf verbouwde groente is heerlijk en zeker anders dan van de winkel. Je weet ook precies waar het vandaan komt, en wat er mee gebeurd is. Als je bang bent dat jouw vingers hier niet groen genoeg voor zijn, dan geen zorgen. Er zijn namelijk een aantal groentes en tuinkruiden waar weinig mis mee kan gaan!

Om jou verder te helpen staan hieronder een aantal gemakkelijke groenten die goed in de maand mei gezaaid of geplant kunnen worden.

 

Courgette
Courgette houdt van een beetje mest, dus begin gerust met de grond voedzaam maken voordat je hem zaait. Zoek een zonnige plek op die uit de wind staat en duw de zaadjes tot aan 2 cm schuin in de grond. Zorg ervoor dat de grond slechts matig nat is bij het planten om rot te voorkomen. Omdat courgettes groot worden is één per vierkante meter ruim voldoende.

Geef courgette water bij de plant, giet niet over de bladeren. Houdt de aarde goed bemest.

Als een courgette eenmaal aanslaat gaat het heel snel. Van één plant kan ze zelfs wel 40 vruchten oogsten. Oogsten is vaak na zes weken al mogelijk. Wacht niet te lang, want zwaardere courgettes zijn vaak minder lekker. Ongeveer 20 centimeter groot is goed voor een courgette.

 

Rucola
De zaadjes van Rucola ontkiemen meestal binnen een week en de groente is meerdere keren te oogsten. Te warm weer is weer niet goed voor de rucola, dus daar moet rekening mee gehouden worden. Rucola heeft geen extra voeding nodig. Zaai het met voorkeur in lichtschaduw.

Prik kleine gaatjes van ongeveer 1 cm diep en doe in elk gaatje 2 of 3 zaadjes. Bedek ze voorzichtig en spel een klein beetje water erbij (let erop dat je de zaadjes hiermee niet wegspoelt!). Zaailingen komen doorgaans rond een week tevoorschijn, afhankelijk van het weer.

Als er in een gaatje meerdere zaailingen opgekomen zijn dan moet je alles behalve de grootste en sterkste wegknippen. Zo kan de plant mooi uitgroeien.

Rucola houdt van vochtige grond, geef het dus geregeld water. Daarnaast is het goed om onkruid en dorre blaadjes te verwijderen bij de rucola. Na een week of vier kan je beginnen met het oogsten. Laat hierbij het midden van de plant staan zodat hij doorgroeit. Wanneer er bloeistengels verschijnen kan je ze beter wegknippen, hierdoor wordt de bladsmaak namelijk scherper.

 

Wortels
Wortels kan je meteen in de volle grond zaaien, maar dit moet wel meteen op de juiste plek. Wortels houden namelijk niet van verplanten. De beste plek is in volle luchtige grond en in de zon.

Maak gaatjes in de grond met een afstand van ongeveer 3 cm van elkaar zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Stop zaadjes in de gaatjes en dek ze af.

Stop eventueel in elk gaatje 2 of 3 zaadjes om de kans te vergroten dat er een uitkomt. Als dit ertoe leidt dat er meerdere wortels uit een gaatje groeien kan je de mooiste laten staan en de rest wegknippen.

Veel voedsel hebben wortels niet nodig, maar geef ze wel water als het niet genoeg regent. Voor de rest hoef je er weinig naar om te kijken. Het kiemen duurt drie tot vier weken, en voordat je ze kan oogsten zit je snel op drie maanden.

Vind hier een gecertificeerde hovenier in jouw regio:

Home

Heeft u vragen over dit artikel?

Enny Fransen
Binnendienstmedewerker

Ik help je graag bij vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op.

 

 

Meer over Tuin-inspiratie

Design tuin voor gezin

Design tuin voor gezin

De moderne strakke woning staat op een unieke locatie middenin de bossen, maar toch niet ver van de stad. De bewoners woonden voorheen hier vlakbij en droomden al een tijdje van een vrijstaande woning in een rustige omgeving voor hun gezin. Toen het perceel te koop...

Tuinontwerp met slingerend tegelpad

Tuinontwerp met slingerend tegelpad

Het ontwerp van deze tuin kent een slingerend klinkerpad dat als een ‘stroom’ door de tuin loopt. De stroom verbind zo op een speelse manier de vaste elementen aan elkaar. Onder en voor de veranda is een ruim en strak terras geplaatst om zowel in de schaduw als in de...

Vijver, wat en hoe

Vijver, wat en hoe

Een vijver in de tuin kan prachtig zijn, maar is vaak ook een bron van zorgen. Want hoe houd je bijvoorbeeld het water helder? Tuinadviseur Lieuwe Westra geeft raad.Bron: TuinSeizoen 2020/Mei, www.tuinseizoen.com

Vijveronderhoud

Vijveronderhoud

Het is weer lente. In de tuin komen de planten weer tot ontwikkeling en hier en daar staan al weer de meest prachtige exemplaren te bloeien. In veel tuinen zie je ook langzaam dat waterpartijen tot leven komen. Water in de tuin is heel rustgevend en trekt ook nog eens...

Vaste planten voor in de schaduw

Vaste planten voor in de schaduw

Vaste planten voor in de schaduw! Schaduwplekken in de tuin, saai en eentonig? Integendeel. In de schaduw bloeien juist de mooiste vaste planten. Als je je een beetje verdiept in schaduwplanten kom je al snel tot de conclusie dat er verrassend veel mogelijk is.Top 10...

Vaste planten, wat zijn dat?

Vaste planten, wat zijn dat?

Met de term 'vaste plant' wordt in het land der tuinen gesmeten alsof het niets is. Maar wat zijn vaste planten nu precies? En wat moet je weten voordat je met vaste planten aan de slag gaat? De kracht van vaste planten Vaste planten zijn de sieraden van de tuin....