To do list voor ondernemers

Ondernemers zijn druk. En dit jaar heel druk. Bijna iedereen heeft een royaal werkaanbod en kan wel extra handjes gebruiken. En die zijn er helaas niet. 

Een goede bedrijfsvoering is nodig om alles in goede banen te leiden. Wat is nu eigenlijk een goede bedrijfsvoering? Wat valt hier onder? 

Wat je allemaal moet doen om een goed resultaat uit je bedrijf te halen is een lastige vraag. Want welke werkzaamheden zijn allemaal nodig voor een goed resultaat? 
Als je over deze vraag nadenkt komen er wellicht meer vragen in je op dan antwoorden. 

Een probaat middel om erachter te komen wat je allemaal zou moeten doen in je huidige bedrijf is het maken van een lijstje. Schrijf gewoon alle taken die nodig zijn eens op. Zet er vervolgens ook eens bij wat voor jouw gevoel er nog bij hoort, wat er nu bij inschiet of waar je niet tevreden over bent. 

Een dergelijke lijst kun je gebruiken om voor jezelf doelen en actiepunten te formuleren. Met zo’n lijstje op papier kun je ook inschatten welke verbeterpunten kunnen leiden tot een verbetering van het resultaat. Maar ook krijg je een antwoord op de vraag of jij de juiste persoon bent om een bepaalde taak uit te voeren. 

Een overzicht van taken met een overzicht daarnaast van wie kan wat doen kan een geweldige stap naar voren zijn. 

In mijn eerder boek ‘Maak geen omzet maar Winst’ beschrijf ik dit proces. Nieuwsgierig geworden? Lees dat stuk nog eens of, als je het boek niet hebt, bestel het. 

Een bedrijf runnen, dus de bedrijfsvoering op orde hebbenis een voortdurend proces van verbeteren, aanpassen en veranderen. Immers je bent ooit alleen begonnen maar je werkt nu met drie man. Dan gaat alles toch weer net even anders….of je groeit door naar negen man.  

Ook de actualiteit dwingt je tot voortdurende aanpassingen. Denk maar eens aan alle coronamaatregelen, de aanpassingen per 1 november van de cao salarissen, de schaarste van personeel etc. 

Met voortdurend aanpassen aan de situatie en kritisch zijn op jouw bedrijfsvoering, kun je als ondernemer geld verdienen. Lig je op koers of moet je bijsturen? Bel gerust! 0528 – 331678.