Ons uitgangspunt is dat iedereen van een tuin moet kunnen genieten. Een tuin is zo te ontwerpen dat dit mogelijk is. De combinatie van een rolstoel en een tuin klinkt in eerste instantie misschien lastig. Je kan niet overal bij komen. Wielen raken vast in de borders. Maar dit zijn praktische zaken die op te lossen zijn.
Waar houd je rekening mee bij een rolstoelvriendelijke tuin
De opdracht voor het aanleggen van een rolstoelvriendelijke tuin komt regelmaat voor. Vaak komt de vraag bij senioren vandaan. Zowel particuliere als ook zakelijke aanvragen. Denk bij de laatste bijvoorbeeld aan verzorgingshuizen. Een leuk voorbeeld hiervan is de rolstoel proof tuin aangelegd door Hoveniersbedrijf de Gouden Handen. Uitgangspunt hierbij was rolstoeltuin om te oefenen, zodat rolstoelgebruikers straks met een goed gevoel kunnen deelnemen in het verkeer. De vraag komt natuurlijk niet alleen van senioren. Iedereen met een rolstoel moet kunnen genieten van zijn of haar tuin. Maar waar houd je rekening mee? Enkele kenmerken:
- Goede infrastructuur
- Stroeve bestrating
- Flauwe hellingen (geen trapjes)
- zittend tuinieren
- Onderhoudsarm
Infrastructuur
Een goede infrastructuur is in de basis het belangrijkste. Dus geen hoogte verschillen met trapjes, maar juist flauwe hellingen. Voor de bestrating niet kiezen voor een gladde variant, maar juist stroeve bestrating voor extra grip. Als variant in de bestrating is het leuk om halfverharding toe te passen. Let wel op het soort halfverharding, zodat je wel grip houd met een rolstoel of rollator. Bij de aanleg van de oprit moet er rekening worden gehouden met wat extra bewegingsruimte.
Tuinonderhoud
Bij de realisatie van de tuin moet goed gelet worden op het toekomstige onderhoud, zodat er jarenlang zelfstandig genoten kan worden van de tuin. Een mooie oplossing is het realiseren van verhoogde borders. Hierbij moet wel gelet worden op de hoogte en afmeting van de borders. Je moet er goed bij kunnen, zodat je zittend kunt tuinieren. Een armlengte is ongeveer de maat voor de afmeting, zodat je overal bij kunt.
Jij bent het uitgangspunt
Een rolstoelvriendelijke tuin aanleggen begint bij de eindgebruiker van de tuin. Wat zijn je wensen? Voor nu en richting de toekomst. Natuurlijk kan een Tuinkeur-hovenier het volledige onderhoud voor zijn rekening nemen, maar wil je dat ook? Voor het onderhoud zijn vele verschillende manieren te bedenken. Van twee jaarlijks tot wekelijks. Dit zijn allemaal zaken waar je goed over na moet denken. Graag gaat een van onze hoveniers met je in gesprek, om samen jouw rolstoelvriendelijke droomtuin te realiseren.
Vind een gecertificeerde hovenier in jouw regio:
https://hoveniernederland.nl/