TuinKeur. Elke tuin verdient een TuinKeur-hovenier.

TuinKeur.

Het kwaliteitskeurmerk voor hoveniers.

TuinKeur logo

Augustus: tuinonderhoud

Augustus tuinonderhoud

De zomer is nu op zijn top gezien de tijd van het jaar. En in de tuin kunnen we ook zien dat het zomer is. We zien vlinders, bijen en hommels rondvliegen van bloem naar struik. Nu de tuin zo in volle bloei staat, kunt u ook goed zien waar u nog iets bij kunt planten. Een sierlijke boom, een compacte struik, een combinatie van vaste planten?

Belangrijk deze maand:

  • De tuin staat in bloei. Er zijn niet veel grote werkzaamheden te verrichten.
  • Bestrijd het terugkerende onkruid.
  • Verder zijn er enkele planten die nu wat extra aandacht kunnen gebruiken.

Insecten en dieren

Last van vliegen?

U heeft het vast wel eens meegemaakt. U bent lekker buiten aan het genieten in het zonnetje en u wordt constant lastiggevallen door rondzoemende vliegen. Veel mensen pakken direct hun vliegenmepper erbij, maar zijn vaak niet bewust van enkele handige tips.

Basilicum

Basilicum heeft een afstotende werking op vliegen. Zet een plantje neer op strategische plekken, zodat vliegen wel twee keer nadenken voordat ze uw huis binnendringen.

Behalve basilicum hebben vliegen ook een hekel aan de geur van lavendel. Strooi wat lavendel door uw huis of zet een paar plantjes neer. Als u zowel basilicum als lavendel in uw huis heeft, is de kans op vliegenoverlast aanzienlijk kleiner.

Nog meer vlinders?

Ga eens langs bij uw lokale tuincentrum voor inspiratie en advies. Het fijne is dat de meeste tuinplanten tegenwoordig in potten worden gekweekt, waardoor u het hele jaar door kunt planten. Valt u voor een mooie bloeiende vlinderstruik? Dan bent u nog op tijd om de vlinderlokker te planten. Zo bent u verzekerd van nog meer vlinders in de tuin. En maakt u de tuin weer een stukje mooier.

Drinkbak

Staat er in de tuin een drinkbak? Ververs dan elke dag het water. Niet alleen vogels maar ook egels zullen u zeer dankbaar zijn.

Snoeien

Dit moet u weten voordat u begint met snoeien!

Tijdens de zomermaanden wordt er weer het nodige gesnoeid in de tuin. Hier een aantal tips om te zorgen dat u voorbereid te werk gaat.
 

Snoei tips:

  • Houd er rekening mee dat het gereedschap wat u gebruikt schoon, scherp en goed is. Dit om slechte wonden en ziekten te voorkomen.
  • Bent u druk aan het zagen en knippen? Bekijk dan eens van een afstand of de verhoudingen door de snoei nog goed in balans zijn.

Ga snel naar:

Bomen snoeien zonder bloeden

Wellicht heeft u wel eens gehoord dat, wanneer u bepaalde bomen op een verkeerd moment snoeit, dit heftige bloedingen kan veroorzaken.

De berk, esdoorn en walnoot vallen onder deze groep. De sapstromen van deze bomen zijn nu minder sterk waardoor juist nu het goede moment is om te snoeien. Snoeiwonden kunnen voor de winter herstellen waardoor de kans op infecties kleiner wordt.

Klimplanten leiden en binden

Het is nu een uitstekend moment om klimplanten te leiden en aan te binden. Denk bijvoorbeeld aan bloeiende klimmers zoals bijvoorbeeld clematis, kamperfoelie en bruidssluier. Als het niet lukt om de klimmers goed te leiden dan kunt u de planten een stukje terug knippen.

Uitgebloeide bloemen snoeien

Eenjarige planten, maar ook veel vaste planten bloeien veel beter als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden weggeknipt. Bij sommige soorten, zoals lupine, ridderspoor, Geum, Alyssum en Alchemilla is onder gunstige omstandigheden een tweede bloei of nabloei mogelijk. Dit geldt ook voor vaste plant Lathyrus.

Hagen snoeien

Hagen snoeien kan nog. Vooral de snel groeiende soorten worden nu voor de laatste keer geknipt, denk bijvoorbeeld aan Liguster en Leylandii-hagen. Doe dat niet later in het jaar. Het nieuwe schot kan dan genoeg afharden voordat de eerste nachtvorsten zich aandienen. Bij te jong schot is de kans op bevriezing door te late snoei vele malen groter.

Eind augustus kunnen de conifeer, buxus en groenblijvende hagen voor de laatste keer worden gesnoeid. Nu snoeien betekent dat er nog voldoende schot op komt om met een strak uiterlijk de winter in te gaan.

Gazon

Gazon aanleggen

Dit is een uitstekende maand om een nieuw gazon aan te leggen en in te zaaien. Meestal is het in augustus tamelijk vochtig en zal graszaad snel kiemen. Het onkruid is nu ook makkelijker te bestrijden. Voor de winter kan het gras dan al behoorlijk ontwikkeld zijn.

Gazon bemesten

Als het gras goed groeit, blijft het blad sappig en is het gazon goed te maaien. U kunt nu nog een keer gazonmest geven. Geef daarna alleen nog speciale stikstofvrije najaarsmest. Het gras moet voor de winter kunnen afrijpen om beter tegen vorst bestand te zijn.

Onkruid en plagen.

Onkruid wieden

Gedurende deze maand staat de tuin nog volop ‘in de groei’. Dit betekent dat ook onkruid blijft doorgroeien. Het wieden van onkruid blijft hiermee een terugkerende klus. Tuingereedschap speciaal voor onkruid is verkrijgbaar bij uw tuincentrum.

Staat uw onkruid of plaag hier niet tussen?

Ga naar de tuinproblemen pagina. Een overzicht van de meest voorkomende tuinproblemen.

Koffie en thee

Op de thee bij de bladluis
Bent u een theeliefhebber? En heeft u last van bladluizen in de tuin? Gooi oude thee dan niet weg maar sproei deze over de planten die last hebben van bladluis. Bladluizen houden niet van thee en zullen verdwijnen.

Energie voor mens en tuin
Nederlanders drinken graag een kopje koffie. Maar wist u dat koffiedik ook prima in de tuin verwerkt kan worden? Koffiedik bevat veel stikstof, fosfor en kalium. Zorg, voor het beste resultaat, dat de koffiedik goed wordt verdeeld over de tuin.

Hoe bestrijd ik…

…Akkerwinde
Heeft u last van de akkerwinde in uw tuin? De beste manier om dit te verwijderen is om de plant voorzichtig met wortel en al uit de grond halen. Probeer geen stukjes wortel te laten zitten, want dan is de kans dat de plant terugkomt groot!

…Heermoes
Als u heermoes in de tuin heeft, dan weet u vast ook dat het erg lastig is om dit onkruid weg te krijgen. Schoffel de plant voortdurend of, liever nog, graaf deze uit. Heermoes groeit goed op arme grond. Probeer de grond vruchtbaarder te maken en te houden door bijvoorbeeld het strooien van compost. Het zal het probleem niet direct oplossen maar tegengas geven in de groei van heermoes.

weegbree

…Weegbree
Ook nu moet er regelmatig onkruid worden verwijderd. Komt u veel weegbree, varkensgras of zuring tegen? Dan heeft u te maken met een vrij zure grond. Het strooien van kalk kan dit probleem oplossen.

Vijveronderhoud

Beplanting tegen verdamping

Verdampt het water in uw vijver ook zo snel? Plaats dan meer beplanting bij de vijver en creëer zo meer schaduw. Daarnaast is het belangrijk dat de vijver tijdig, in etappes, wordt bijgevuld met kraanwater of regenwater.

Reigers

Hou de vijver goed in de gaten. De jonge reigers zijn uitgevlogen en nu zelf op zoek naar voedsel. Heeft u overlast van deze ongenode gasten span dan een net of vraag bij de specialist om speciale verjagers.

Geluidsoverlast

Woont u langs een weg waar soms verkeersgeluid aanwezig is denk dan eens aan de aanleg van een vijver met een fontein of een waterornament. Stromend water kan het verkeersgeluid overstemmen.

Planten

Welke plantsoorten kunt u nu planten?

Vanaf half augustus is het mogelijk om vaste planten in de tuin te verplanten, verjongen of juist te gaan hergroeperen. Vaste planten kunt u het makkelijkst scheuren om te vermeerderen of eventueel steken met de spade. Plant alleen de goede jonge delen terug. Door de nog warme grond zal de plant goed gaan wortelen.

Planten die u nu kunt planten:

  • madonnalelies (Lilium candidum).
  • herfsttijloos (Colchicum)
  • krokussen (bijv. Crocus kotschyanus, roze bloemen, en C. speciosus, lila)
  • Colchium bollen

Colchium bollen

Om in september te kunnen genieten van deze bijzondere plant wordt nu de Colchicum (Herfsttijlozen) geplant. Plant de bollen ongeveer op een diepte van 15 cm. De plant groeit het beste in voedzame, niet te droge grond op een plekje in de volle zon of halfschaduw.

Zonnebloemen

Heeft u ook zonnebloemen in de tuin staan? Geef ze dan regelmatig voeding en water om ze goed te laten groeien. Vergeet ze niet aan te binden, zodat ze niet omvallen.

Zijn de zonnebloemen uitgebloeid snij deze dan af en laat ze drogen. Later in het jaar kunt u ze voeren aan de vogels, deze zijn er dol op.

Rozen

Bemest nu de rozen nog een keer extra met speciale rozenmest. Hierin zit extra magnesium wat de aanmaak van bloemen stimuleert!

Er zijn rozen die enkele weken uitbundig bloeien maar ook zijn er soorten die doorbloeien tot in de late herfst. De kort bloeiende soorten kunnen het beste direct na de bloei worden gesnoeid. Op deze manier kan de roos ruim voor de winter nog nieuwe twijgen vormen. Bij de doorbloeiers is het weghalen van wilde scheuten en het verwijderen van uitgebloeide bloemen voldoende voor een langere bloei!

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja) is de meest bekende nectarplant om vlinders naar uw tuin te lokken. Plant ook een vlinderstruik om van de mooiste vlinders te kunnen genieten.

Er zijn niet veel planten die zo’n aantrekkingskracht op vlinders hebben als de vlinderstruik. Met de lange bloemaren, in prachtige kleuren, is de vlinderstruik een sieraad in de tuin. Deze tuinplant bloeit ook nog eens lekker lang door, tot laat in de nazomer, zodat ook dan de tuin er kleurrijk uit blijft zien.

Tips van augustus:

Plantensteunen
Controleer of planten ook extra steun kunnen gebruiken. Met het mooie zomerweer is er geen vuiltje aan de lucht, maar een stevige wind kan sommige planten snel doen knikken. In de handel zijn diverse oplossingen verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan plantenringen, plantensteunen en bindtouw.

Borders
Heeft u op dit moment nog open plekken in de tuin? Dan kunt u prima terecht bij de groen- en tuincentra om planten aan te schaffen. Alle planten worden in pot verkocht en kunnen goed geplant worden.

Uitgebloeide planten
Veel zomerbloeiende planten bloeien nog lang door als de uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Hiermee wordt namelijk zaadvorming voorkomen waardoor alle energie van de plant wordt gebruikt voor de bloei.

Groene uitlopers
Staan er bont bladige planten in de tuin die opeens groene uitlopers krijgen, haal deze dan weg. De groene uitlopers zullen anders snel de overhand krijgen omdat deze sneller groeien dan de bonte variant.

Wie wat bewaart…

Vindt u het leuk om zelf planten op te kweken vanuit zaad? Dan is dit het goede moment om zaden te verzamelen, eventueel samen met de kinderen. Heel veel planten dragen nu namelijk rijpe zaden, zoals de klokjesbloem, de toorts, de sleutelbloem en de steenanjer. Laat de zaden drogen en bewaar ze. Bij voorkeur in zuurvrije papieren zakjes, op een droge koele plek. Dan kunt u volgend voorjaar samen de tuin in om ze te planten. Leerzaam en leuk!

Moestuin

Aardbeien

Plant deze maand nieuwe bedden met aardbeien zodat deze nog goed kunnen ontwikkelen voor de winter. Zo staat er niets in de weg voor een goede oogst volgend jaar.

Sommige aardbeisoorten dragen nu geen vruchten. Het is daarom een goed moment om deze planten aan te pakken. Haal slecht en aangetast blad weg en snijd jonge uitlopers af om ze opnieuw te planten. Zorg ook voor een goede grondverbetering in de vorm van potgrond of compost.

Peulenplanten

Is het zover om de tuinbonen-, erwten- en peulenplanten op te ruimen, knip deze dan boven de grond af maar trek ze niet uit de grond. In de wortelknolletjes van deze planten zit namelijk stikstof opgeslagen en dat is zeer goed voor de bodem.

Kruiden

Om kruiden voor een langere periode te bewaren kunt u ze nu beschut ophangen in bosjes in de wind en uit de zon om ze te laten drogen.

Druiven

Heeft u druiven in de moestuin? Snoei dan de bladeren weg die voor de druiventrossen hangen. De bladeren houden het licht tegen dat de druiven nodig hebben om goed te kunnen rijpen.

Fruitbomen leiden

Op dit moment kan er veel gewicht komen te hangen in fruitbomen. Soms is dit teveel van het goede voor de boom. Het is daarom verstandig de takken tijdig te ondersteunen met een constructie zodat deze niet afbreken. Let er wel op dat de constructie door het schuren geen verwondingen aanbrengt op de stam en takken.

Bessen & bramen

Snoei de bessen- en bramenstruiken na de oogst. De takken van de struik die het afgelopen jaar vrucht hebben gedragen mogen worden teruggesnoeid tot op de grond.

Rabarberplant

Bent u liefhebber van de mooie sierbladeren van de rabarberplant of heeft u rabarber in de moestuin staan? Vanaf dit moment kunnen de bladeren beter niet geplukt worden. De plant kan zich dan voorbereiden op de komende winterperiode. Vergeet niet de plant nu wat extra voeding te geven.

Heeft u vragen over dit artikel?

Enny Fransen
Binnendienstmedewerker

Ik help je graag bij vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op.

Meer over Tuinonderhoud

Hoe snoei je een heg?

Hoe snoei je een heg?

We zitten alweer in juni, maar nog steeds zijn er heggen die gesnoeid kunnen worden. Let er hierbij wel op dat het niet te warm en zonnig weer is, anders is er kans op schade aan de heg. In onderstaande infographic zie je meerdere tips die je kan toepassen bij het...

Infographic: Voordelen van een groene tuin

Infographic: Voordelen van een groene tuin

  Een groene tuin heeft veel voordelen voor jouw gezondheid en de natuur. Toch kiezen veel mensen tegenwoordig voor meer steen in de tuin, met de gedachte dat een groene tuin teveel onderhoud vergt. Dit is gelukkig niet waar!   Met de juiste technieken kan jij...

Kale plekken in het gras

Kale plekken in het gras

Na de winter is je gazon natuurlijk nog niet in optimale conditie. De temperaturen moeten eerst weer een beetje aantrekken. Het gras begint weer een beetje te groeien bij 10 graden of meer. De bodem moet ook nog even opwarmen.Zeker als je wilt gaan zaaien. Wat je...

Hortensia’s snoeien

Hortensia’s snoeien

Elk jaar heb je van die terugkerende klussen in de tuin. Het snoeien van de hortensia’s is er een van.En elk jaar maak ik weer wat stekken. Gewoon de afgesnoeide delen bijwerken tot een stengel met drie ogen. Onder het eerste oog schuin afknippen en boven het derde...

Haag snoeien

Haag snoeien

Een ideale tuinafscheiding zijn hagen met een mooie groene uitstraling. Soms worden ze geplaatst om het zicht te ontnemen op iets wat we niet willen zien of als invulling voor meer privacy. Ze hebben wel onderhoud nodig, denk aan water, voeding maar ook snoei op z’n...

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Dit uit zich in warmere temperaturen en hevigere buien. Hiermee omgaan klinkt misschien als bergen werk, maar het kan eigenlijk ook heel gemakkelijk zijn. In ons artikel WATERVRIENDELIJK, DE...