TuinKeur. Elke tuin verdient een TuinKeur-hovenier.

TuinKeur.

Het kwaliteitskeurmerk voor hoveniers.

TuinKeur logo

Juli: tuinonderhoud

Waarom zou je op vakantie gaan als het nu de tijd is om te genieten van je tuin? Heerlijk ontbijten in het ochtendzonnetje, met het hele gezin genieten van een gezellig barbecue of samen ’s avonds een glas wijn drinken op het terras, in juli kan het allemaal! Naast het genieten staan er ook een aantal tuinklussen op de agenda deze maand. Zolang we die in de zon kunnen doen hoor je ons in ieder geval niet klagen!

Met een gerust hart op vakantie gaan doe je zo:

 

Als je toch weggaat, vergeet dan niet om een goede buur of lieve vriend te vragen om voor de plantenpotten en bakken te zorgen. Die hebben namelijk regelmatig water nodig. En je wilt er na vakantie natuurlijk ook nog van kunnen genieten.

Ook de vijver moet regelmatig worden bijgevuld: bij warm weer verdampt het water vrij snel. Daardoor zakt het waterpeil en kunnen vijverplanten droog komen te staan.

Water geven

Ga je op vakantie en staan er planten in terracotta potten? Plaats de potten dan op bakstenen in een bak met een laag water. De stenen en de potten zuigen het water op en houden de beplanting een beetje vochtig. Beplanting heeft wel licht nodig, maar zet ze niet in de volle zon omdat de planten dan sneller uitdrogen.

Ook na de vakantie genieten van je tuin?

Een TuinKeur-hovenier helpt graag bij het onderhoud, terwijl jij geniet van jouw vakantie. Zo kan je bij terugkomst ook genieten van de tuin.

Makkelijker kan niet toch?

Vakantie checklist

 

  • Zorg dat de planten water krijgen! Vraag de buren om hulp of plaats een automatisch watersysteem.
  • Haal bloempotten uit de volle zon.
  • Kan niemand op de planten passen? Graaf dan potplanten in op een schaduwrijke plaats in de tuin.
  • Schakel een hovenier in! Kom terug van vakantie en begin aan een nieuwe vakantie als je tuin in bloei staat.
  • Vergeet niet bij terugkomst de buren te bedanken voor het passen op jouw tuin.

Juli wordt ook wel de hooimaand genoemd.

Snoeien in juli:

Fruitsoorten snoeien

 

Druiven

Haal bij de druiven het overtollig blad weg als dat de vruchtvorming kan hinderen en kort te ver doorgeschoten twijgen in.

Frambozen

De zomerframbozen zijn eind juli meestal wel afgedragen. Alle stengels die vruchten hebben gedragen, kunnen dan zo diep mogelijk worden afgeknipt. Bind nieuwe mooie scheuten aan (niet meer dan vijftien per strekkende meter), snoei alle andere scheuten ook weg.

Appel en peer

Een zomersnoei van de appel en peer is soms nodig. Haal wildopslag aan de stam weg en verwijder de wortelloten welke vanuit de wortels opschieten.  Zitten er waterloten in een te volle kruin? Verwijder deze dan zo kort mogelijk om uitlopen te voorkomen. Kijk tenslotte of er slechte appels of peren aan de boom hangen. Haal deze weg om het goede fruit te laten groeien.

Hagen snoeien

Ben je er nog niet toe gekomen om de heg te snoeien? Wacht dan niet langer, want nu het juiste moment. De beste tijd is voor de langste dag. Hierna gaat er weer een nieuwe groei van start en neemt de sapstroom weer toe.

Snoei de haag onder iets breder en smaller naar boven. Zo komt er overal voldoende licht en ontstaan er geen kale plekken. Hoe meer je knipt, des te dichter wordt een haag. Dit werkt natuurlijk het beste bij snelgroeiende hagen.

Heesters snoeien

Heesters zoals KolkwitziaWeigela en boerenjasmijn (Philadelphus coronarius) zijn eind deze maand uitgebloeid. Je kunt ze dan meteen snoeien. Je dient vlak boven nieuwe uitlopers te snoeien of kort de takken tot even boven de grond in.

Blauweregen (Wisteria) vormt veel zoekende ranken die zich mogelijk uitstrekken naar plekken waar je ze niet wilt hebben. Kort ze dan tot circa vijftien centimeter in.

Maaien

Maai het gras niet te kort!

Maai het gras in deze periode niet te kort om verbranding van het gazon tegen te gaan. Een maaihoogte van 3 tot 5 cm is een goede hoogte om geen bruine plekken te krijgen. Gemaaid gras mag in de borders worden gestrooid. Dit houdt vocht vast en gaat onkruidgroei tegen.

 

Grasmaat sproeien

Ga je het gazon water geven? Sproei dan bij voorkeur één keer per week enkele uren achter elkaar in plaats van elke dag een beetje. Het water komt hierdoor dieper in de bodem en heeft meer effect.

Juli is vernoemd naar de Romeinse dictator Gaius Julius Caesar

Planten in juli

Lavendel snoeien

In de periode juli / augustus kan uitgebloeide lavendel worden geknipt. Door het snoeien blijft de struik compacter en jonger. Vermijd knippen in het verhouten gedeelte, omdat de plant dan slecht of niet meer wil uitlopen.

Baardiris verplanten

Iris germanica bloeit volop in juni en sterft daarna bovengronds af. Als ze zo’n vijf jaar op een plek hebben gestaan, moeten ze worden opgerooid en de wortelstokken moeten worden gedeeld en opnieuw ingeplant. Teminste als je ze het jaar erop weer uitbundig in bloei wilt zien.

Camelia

Let tijdens de zomerperiode goed op de camelia. De plant kan slecht tegen uitdroging van de grond en dit gaat ten koste van de bloemknoppen. Strooi een mulchlaag rondom de voet van de plant zodat er minder kans is op verdroging.

Dieren en insecten

Ongediertebestrijding

We willen natuurlijk volop genieten van onze planten. Houd de planten daarom goed in de gaten om op tijd ongedierte te bestrijden. Hoe langer je wacht hoe lastiger de bestrijding. Heb je vragen? We horen het graag.

Oorwormen in de dahlia’s
Heb je veel last van oorwormen in de dahlia ’s en chrysanten? Hang dan een potje gevuld met stro omgekeerd op bij de beplanting en leeg elke morgen de inhoud op een plek waar de beestjes geen kwaad kunnen doen.

Nuttige insecten

Op dit moment zijn er veel nuttige insecten in de tuin die we graag zien. Denk bijvoorbeeld aan het lieveheersbeestje, die dol is op het eten van bladluis. Maar er zijn ook altijd ongenode gasten die we liever zien gaan dan komen. Hou daarom  de beplanting goed in de gaten zodat er snel gereageerd kan worden op overlast en snelle verspreiding geen kans krijgt.

Probeer bij bestrijding altijd met natuurlijke middelen te werken. Lees bij gebruik van chemische bestrijding altijd goed de bijsluiter en hou de juiste hoeveelheid aan om zo weinig mogelijk nevenschade te krijgen.

Vogels in de tuin

Niet alle vogels hebben het nest al verlaten. Mocht er nog een nestkast met jonge vogels in de tuin hangen probeer deze dan wat schaduw te geven. Als de kast in de volle zon hangt kunnen jonge vogels oververhit raken, uitdrogen en sterven.

Waterbad
Met het warme weer vinden de vogels het super om een bad te kunnen nemen in de tuin. Plaats een grote schaal of bak met water zodat ook de gevleugelde vrienden kunnen genieten van tuinplezier.

Heeft u vragen over dit artikel?

Enny Fransen
Binnendienstmedewerker

Ik help je graag bij vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op.

Meer over Tuinonderhoud

Hoe snoei je een heg?

Hoe snoei je een heg?

We zitten alweer in juni, maar nog steeds zijn er heggen die gesnoeid kunnen worden. Let er hierbij wel op dat het niet te warm en zonnig weer is, anders is er kans op schade aan de heg. In onderstaande infographic zie je meerdere tips die je kan toepassen bij het...

Infographic: Voordelen van een groene tuin

Infographic: Voordelen van een groene tuin

  Een groene tuin heeft veel voordelen voor jouw gezondheid en de natuur. Toch kiezen veel mensen tegenwoordig voor meer steen in de tuin, met de gedachte dat een groene tuin teveel onderhoud vergt. Dit is gelukkig niet waar!   Met de juiste technieken kan jij...

Kale plekken in het gras

Kale plekken in het gras

Na de winter is je gazon natuurlijk nog niet in optimale conditie. De temperaturen moeten eerst weer een beetje aantrekken. Het gras begint weer een beetje te groeien bij 10 graden of meer. De bodem moet ook nog even opwarmen.Zeker als je wilt gaan zaaien. Wat je...

Hortensia’s snoeien

Hortensia’s snoeien

Elk jaar heb je van die terugkerende klussen in de tuin. Het snoeien van de hortensia’s is er een van.En elk jaar maak ik weer wat stekken. Gewoon de afgesnoeide delen bijwerken tot een stengel met drie ogen. Onder het eerste oog schuin afknippen en boven het derde...

Haag snoeien

Haag snoeien

Een ideale tuinafscheiding zijn hagen met een mooie groene uitstraling. Soms worden ze geplaatst om het zicht te ontnemen op iets wat we niet willen zien of als invulling voor meer privacy. Ze hebben wel onderhoud nodig, denk aan water, voeding maar ook snoei op z’n...

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Dit uit zich in warmere temperaturen en hevigere buien. Hiermee omgaan klinkt misschien als bergen werk, maar het kan eigenlijk ook heel gemakkelijk zijn. In ons artikel WATERVRIENDELIJK, DE...