Wat te planten: april

Wat te planten: Heesters

April is een drukke tuinmaand als je niet weet wat te planten! Alles gaat weer groeien en de eerste bloemen van vaste planten en heesters zijn al te bewonderen. Het is tijd om Buxus en lavendel te verzorgen en zomerbollen te planten. Het gazon kan weer gemaaid en bemest worden.

Het verplanten van groenblijvende heesters gebeurt later dan bij de bladverliezers omdat veel groenblijvers niet 100% winterhard zijn. In pot gekweekt maakt het minder uit, maar veel groenblijvers worden ‘met kluit in gaaslap’ aangeboden.

Heesters die pas na de langste dag bloeien (21 juni) kunnen nu worden gesnoeid. Dat geldt dus voor soorten zoals Buddleja davidii, Ceanothus en Hypericum. Struiken die bloeien uit knoppen die al in het vorige seizoen zijn gevormd pas snoeien nadat ze zijn uitgebloeid.

In april is het tijd om de zomerbollen en -knollen te planten, zoals dahlia’s, lelies en gladiolen. Het is handig om de bollen eerst in een pot met potgrond te planten en ze op een warme plek te zetten. De bollen zullen dan al uit gaan lopen, en hierdoor gaan ze eerder bloeien.

Vaste planten

Vaste planten kunnen zich op hun wortels boven de grond hebben uitgedrukt. Ze staan op ‘eilandjes’. Plant ze opnieuw op de juiste diepte in. Haal alle dode en afgestorven plantenresten bij uw planten weg. Al het afval kan in de compostcontainer.

Planten en zaaien

Berken staan erom bekend dat ze zich moeilijk laten (ver)planten. Dit is de beste tijd om dat te doen. Keukenkruiden kunt u nu volop zaaien (evenals groentesoorten zoals worteltjes).

Lees ook de tuintips van de maand april!

zaaien berken_boom_planten