Thee uit eigen tuin

door | jul 14, 2020 | Uncategorized | 0 Reacties

Thee drinken kan erg gezond, lekker en rustgevend zijn. Natuurlijk kan je de kruiden voor je thee halen in de supermarkt, in van die makkelijke zakjes, maar zou het niet nog mooier zijn als je het gewoon uit je eigen tuin kan plukken? Dat is gezond, vers, lekker en hoeft niet moeilijk te zijn. Een grote tuin is geeneens benodigd!

Thee kweken
Er zijn veel verschillende soorten thee die goed kunnen groeien in het Nederlandse klimaat. Een goed aantal kan je kopen bij tuincentra of supermarkten. Deze overpoten of in de tuin zetten is het makkelijkst. Een andere optie is om de kruiden vanaf het zaadje te kweken.

Hieronder worden vier gezonde theekruiden uitgelicht.

 1. Munt

Munt is makkelijk te onderhouden en groeit als onkruid, waardoor het veel thee oplevert. Plant deze in april/mei in de zon of halfschaduw in vochtige grond. Het is aan te raden om munt in een pot te planten omdat het anders erg overwoekerd. Er zijn verschillende soorten munt te verkrijgen met verschillende smaakjes. Voorbeelden zijn chocolademunt en ananasmunt.

Hoe te maken: Was een paar takjes munt, ‘kneus’ deze en leg ze in een theeglas met kokend water. Laat dit tien minuten trekken.

Gezondheidsvoordelen:

 • Helpt bij maagpijn
 • Verfrist je adem

Tip: Voeg honing of rietsuiker toe.

Bestrating moderne tuin - Moderne tuin met grote tegels
 1. Citroenmelisse

Citroenmelisse verspreid een lekkere geur in de omgeving en wordt ongeveer een halve meter hoog. Het groeit makkelijk, maar langzaam. Plant de Citroenmelisse in licht vochtige grond in een halfschaduw omgeving. Kijk wel uit voor schimmel als de grond te vochtig wordt.

Hoe te maken: Kneus een aantal bladeren van de citroenmelisse en giet hier heet water overheen. Om een bittere smaak te voorkomen moet je de blaadjes er na 3-5 minuten uit halen.

Gezondheidsvoordelen:

 • Helpt tegen buikpijn en zere tanden
 • Je wordt er vrolijk van

Tip: Mix met munt of kamille of voeg citroenrasp toe.

Moderne tuin - lounge set in moderne tuin
 1. Lavendel

Lavendel staat niet alleen mooi in de tuin, maar is ook uitermate geschikt voor thee. De lavendelstruik wordt tussen de 60 en 100 cm hoog.

Hoe te maken: Knip de lavendel af en droog de bloemen. Leg de gedroogde bloemen in een glas en giet hier kokend water over. Na ongeveer 9 minuten trekken kan de thee gedronken worden.

Gezondheidsvoordelen:

 • Rustgevend bij hoofdpijn
 • Betere nachtrust
 • Versterkt immuunsysteem

Tip: Voeg honing of citroensap toe.

Moderne tuin: kleurgebruik in de moderne tuin. Kleur wit
 1. Brandnetel thee

Brandnetels worden beschouwd als onkruid en zijn niet wenselijk om aan te raken. Toch is de plant geschikt voor een mild kruidige thee. Omdat brandnetel woekert is het slim om het in een pot te planten op een halfzonnige plek. De jonge toppen kunnen voor thee geoogst worden.

Hoe te maken: Was de brandnetelblaadjes en doe ze daarna in gekookt water. Laat de blaadjes ongeveer tien minuten trekken.

Gezondheidsvoordelen:

 • Werkt bloedzuiverend en ontgiftend
 • Is goed voor de huid
 • Effectief tegen nierstenen

Tip: Voeg munt, citroen, mandarijn- of sinaasappelschil toe.

Moderne tuin: het gebruik van grond in een moderne tuin als afwisseling

Natuurlijk zijn er nog veel meer gezonde soorten theekruiden te ontdekken zoals bijvoorbeeld Citroenverbena, Kamille, Tijm en Salie. Het kan erg leuk zijn om verschillende kruiden met elkaar te mengen en eigen smaken uit te proberen.

Wil jij graag een tuin vol theekruiden, maar weet je niet hoe het in te richten? Vraag je plaatselijke hovenier voor advies.