TuinKeur logo

Jouw prijs en kostprijs

Jouw prijs en kostprijs

Het spanningsveld van mooie tuinen maken en klanten tevreden stellen staat niet garant voor een gezond bedrijf met een gezond inkomenHet is belangrijk om voldoende te verdienen voor zaken als een gezond bedrijf, privé-inkomen en pensioenen. Het uurtarief is daarom een dankbaar gespreksonderwerp. De onderbouwing van dit tarief door een berekening van de kostprijs voor jouw bedrijf is een lastige. 

Mijn nieuwe boek ‘DE TUIN waarom iedereen eraan verdient behalve de hovenier’ geeft een overzicht in de gemiddelde cijfers in onze branche. 

Jouw prijs en kostprijs 

Iedereen kan geld verdienen. Tenminste zo lijkt het vaak aan de buitenkant.  

Ondernemers die mij kennen weten dat ik voortdurend bezig ben met de vraag: Hoe bouw je een gezond bedrijf op’. Waarbij ook de balans privé en bedrijf in evenwicht is? 

Ondernemers in onze branche zijn over het algemeen harde werkers. Er worden veel uren gemaakt. Overdag in de tuin en vaak ’s avonds nog door met administratie, gesprekken en uitwerken van offertes. Ook de zaterdag is voor velen een werkdag. Met zoveel inzet mag je toch een gezond bedrijf en een goedprivé-inkomen verwachten?  

Het is daarom gek dat er in onze branche zoveel bedrijven zijn die naar mijn mening te weinig verdienen. De race naar de bodem’ hoor je wel eens als het gaat over tarieven. Opdrachten die worden aangenomen waarbij op voorhand al duidelijk is dat er keihard achteruit wordt gewerkt. 

Uit gesprekken met ondernemers bleek dat er weinig cijfers uit de branche voor handen zijn. Veel vragen over gemiddelde tarieven, wat er gemiddeld wordt verdiend en wat de gemiddelde kosten zijn.  

De afgelopen jaren heb ik diverse hoveniers mogen coachen. Dankzij onze leden hebben we inzicht in de diverse cijfers. We hebben de cijfers van bedrijven anoniem verwerkt en in beeld gebracht. 

Zo hebben we een overzicht weten te krijgen over wat er zoal financieel gemiddeld wordt gepresteerd. Met deze cijfers in de hand kun je zo een beeld krijgen waar je met je bedrijf staat.

De titel van het boek ‘De Tuin: waarom iedereen eraan verdient behalve de hovenier’ laat niets te raden over. Waar blijft het geld binnen een bedrijf? En vooral: Waar liggen voor jou als ondernemer en onderneming de verbeterpunten? 

Dit boek is naast het vorige boek ‘Maak geen omzet maar winst’ een leidraad voor de ondernemer in de Groen Branche. Wil je ook groeien met TuinKeur? Bel dan 0528 – 331678 voor een afspraak en we nemen het boek voor je mee. 

Heeft u vragen over dit artikel?

Jelle Westra
Bedrijfsadviseur

Ik kan je helpen bij al je vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op en ik zal je z.s.m. te woord staan.

Meer over Ondernemen

Regiobijeenkomsten TuinKeur 2024

Regiobijeenkomsten TuinKeur 2024

TuinKeur organiseert in 2024 in totaal 11 regiobijeenkomsten in heel Nederland. Dit jaar werken we niet met een presentatie, maar met een ‘losse agenda’. Zo is iedereen in de gelegenheid om zijn of haar mening te geven en ervaringen te delen. Daarnaast is natuurlijk...

Advies indexering voor 2024: 4,6%

Advies indexering voor 2024: 4,6%

Advies indexering voor 2024: De schok van de hoge inflatie 2022 verdwijnt: Consumenten weer kooplustig. Er is veel gezegd en geschreven over de hoge inflatie en het dalende consumenten- vertrouwen. We moeten oppassen dat we niet blijven hangen in negatieve gevoelens....

Workshop – Onze winst is onze toekomst

Workshop – Onze winst is onze toekomst

Als ondernemer in de hoveniersbranche voelt het soms alsof je in een achtbaan zit!Stijgende kosten, een tekort aan personeel én de gedachte dat de consument afhaakt.Wat is feit, wat is fictie? In het nieuwe boek ‘Onze winst is onze toekomst’ geeft Jelle Westra zijn...

Hovenierscoaching, zin of onzin?

Hovenierscoaching, zin of onzin?

Manco’s. Bekend is dat TuinKeur aan hovenierscoaching doet. Jelle Westra, bedrijfsadviseur bij TuinKeur, vertelt. ‘Ondernemer-zijn vraagt bepaalde vaardigheden die niet iedereen goed beheerst. Dat is logisch want op school leer je basisvaardigheden....

Terugblik regiobijeenkomsten

Terugblik regiobijeenkomsten

TuinKeur hield de afgelopen tijd regiobijeenkomsten met leden. In kleine groepjes, met andere hoveniers, de bedrijfsresultaten van het afgelopen jaar bespreken is een hele stap. Je stelt jezelf en je bedrijf kwetsbaar op. Na het analyseren van de digitale cijfers...