Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Verrekening jaarurenmodel: hoe dan?

​De afgelopen weken benaderden diverse hoveniers ons met vragen over het jaarurenmodel en dan in het bijzonder de verrekening. Per 31 maart is het jaarlijkse afrekenmoment om eventuele meeruren boven de vastgestelde jaarurennorm van je werknemer(s) af te rekenen. Hieronder de meest voorkomende vragen en antwoorden.

Moet ik de meeruren uitbetalen?

Korte versie: ja!

De eerste 120 meeruren worden uitbetaald tegen 100%. Boven de 120 uur geldt een percentage van 130%. In overleg met je werknemer kan de eerste 74 uur (10 werkdagen) op de verlofkaart worden bijgeschreven. Een eventueel restant, dus boven de 74 uur, dient sowieso te worden uitbetaald.

Kunnen meer- of minuren worden verrekend in het nieuwe normjaar?

Zoals hierboven beschreven kunnen meeruren deels worden omgezet in verlofuren. Het maximum is echter 74 uur. Meeruren mogen niet worden meegenomen in het saldo van het nieuwe normjaar. Eventuele minuren, oftewel uren die de werknemer te weinig heeft gemaakt, dienen per 31 maart/1 april te worden kwijtgescholden en kunnen hiermee eveneens niet worden verrekend in het nieuwe normjaar.

 Kan ik het saldo normuren verrekenen met het saldo vakantiedagen?

Het saldo vakantiedagen is een recht van de werknemer. Zoals hierboven beschreven kunnen meeruren deels worden omgezet in verlofuren. Minuren mogen echter niet worden verrekend met het saldo vakantiedagen! Deze minuren komen voor rekening van de werkgever.

 Conclusie: opletten of sparen!

Gedurende het normjaar heb je als ondernemer behoorlijk ‘speelruimte’. Eventuele meeruren kunnen in tijden van bijvoorbeeld onwerkbaar weer eenvoudig worden ingezet. Het initiatief hiertoe ligt bij de werkgever. Is het normjaar op 31 maart voorbij dan ben je gebonden aan de cao-bepalingen voor afrekening. Het een en ander betekent dat je gedurende het jaar goed moet opletten. Enerzijds dat er geen minuren ontstaan op 31 maart (die je moet kwijtschelden). Anderzijds is het zaak in de gaten te houden of er niet een (enorm) saldo meeruren ontstaat. Wordt hier geld voor gereserveerd, dan is er niet zoveel aan de hand. De praktijk is vaak dat dit niet gebeurt…

 

Vragen? Bel of e-mail ons!

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur