TuinKeur logo

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in aantocht

Met ingang van 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Met de invoering van de WAB wil het kabinet flexwerk regulieren en werkgevers stimuleren om werknemers sneller een vast contract aan te bieden.

Wat verandert er op 1 januari 2020?

Onderstaand hebben we de belangrijkste punten uit de nieuwe wet voor je op een rij gezet.

Verruiming ketenregeling
Met de WAB wordt de periode waarna opeenvolgende tijdelijke contracten overgaan in een vast contract verruimd. De huidige ketenbepaling, maximaal drie arbeidsovereenkomsten in twee jaar, wordt verruimd naar drie tijdelijke contracten in drie jaar. De onderbreking van zes maanden blijft gelijk.
Voor de wijzigingen met de ketenbepaling geldt onmiddellijke werking. Dit betekent dat op een arbeidsovereenkomst die eindigt op of na 1 januari 2020 een ketenbepaling van drie jaar van toepassing is. Ook als de arbeidsovereenkomst is aangegaan vóór 1 januari 2020.

Meer rechten oproepkrachten
In de hovenierssector wordt niet heel veel gebruikt gemaakt van oproepkrachten. Toch een paar punten ten aanzien van ‘nulurencontracten’ en ‘min/maxcontracten’. De WAB schrijft voor dat je een werknemer met een dergelijk contract minimaal vier dagen voor de te verrichten arbeid moet worden opgeroepen. Zeg je korter dan vier dagen van tevoren af? Dan dien je de werknemer alsnog uit te betalen. Na een contractperiode van twaalf maanden dien je de werknemer een contract aan te bieden voor het gemiddeld aantal uren van het afgelopen jaar.

Verbetering arbeidsvoorwaarden payrollwerknemers
Payrollkrachten krijgen minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers in dienst van jouw bedrijf. Dit geldt voor zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden. De pensioenregeling blijft wel onder de eigen regeling van het payrollbedrijf vallen.

Minder werkgeverslasten voor vaste werknemers
Voor werknemer die vast in dienst worden genomen dient straks minder WW-premie te worden betaald: de premie voor vaste contracten wordt vijf procentpunten lager dan voor flexibele krachten. De sector waarin het bedrijf actief is, heeft geen invloed meer op de hoogte van de WW-premie.

Transitievergoeding ook voor flexibele werknemers
Onder de WAB hebben werknemers straks al vanaf dag 1 recht op een transitievergoeding bij ontslag, zelfs tijdens de proeftijd. De transitievergoeding wordt echter wel lager. Voor elk jaar dienstverband gaat een vergoeding gelden van 1/3 maandsalaris.

Introductie cumulatiegrond
Onder de huidige wetgeving kan een werkgever een werknemer alleen ontslaan als er aan een van de acht ontslaggronden volledig is voldaan. Met de introductie van de WAB kunnen de diverse ontslaggronden worden gecombineerd en daarmee gezamenlijk een redelijke grond voor ontslag vormen (cumulatiegrond).
Zoals hierboven weergegeven heeft de WAB tot doel om vast personeel aantrekkelijker te maken. Juist in onze branche zitten we te schreeuwen om vast personeel. Toch zijn het wijzigingen waar wij zeker mee te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de ketenbepaling of de arbeidsvoorwaarden van de payrollwerknemer.

Laat gerust van je horen indien je vragen hebt!

 

Heeft u vragen over dit artikel?

Ferry Koa
Bedrijfsadviseur intern

Ik kan je helpen bij al je vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op en ik zal je z.s.m. te woord staan.

Meer over Ondernemen

Jelle Westra genomineerd voor Greenfluencer 2024

Jelle Westra genomineerd voor Greenfluencer 2024

'Succes is 80 procent ondernemersvaardigheid en 20 procent vakmanschap' Jelle Westra, directeur van Tuinkeur, heeft een duidelijke missie: hoveniers helpen om niet alleen vakbekwaam te zijn, maar ook succesvol ondernemer te worden. Met zijn directe aanpak en focus op...

Prijsindexatie 2025

Prijsindexatie 2025

Advies indexering met ingang van 1 januari 2025  5,3%. Terugkijkend op 2024 hebben we te maken met een inflatie die ondanks eerdere (lagere) verwachtingen van de overheid ( zie https://www.rijksfinancien.nl/voorjaarsnota/2024) uitkomt rond de 3,8%. De cao voor onze...

In 2025 geen boetes bij handhaving schijnzelfstandigheid

In 2025 geen boetes bij handhaving schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Wel worden er over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd. Dit geldt voor zowel verzuim- als...

Advies indexering voor 2024: 4,6%

Advies indexering voor 2024: 4,6%

Advies indexering voor 2024: De schok van de hoge inflatie 2022 verdwijnt: Consumenten weer kooplustig. Er is veel gezegd en geschreven over de hoge inflatie en het dalende consumenten- vertrouwen. We moeten oppassen dat we niet blijven hangen in negatieve gevoelens....

Workshop – Onze winst is onze toekomst

Workshop – Onze winst is onze toekomst

Als ondernemer in de hoveniersbranche voelt het soms alsof je in een achtbaan zit!Stijgende kosten, een tekort aan personeel én de gedachte dat de consument afhaakt.Wat is feit, wat is fictie? In het nieuwe boek ‘Onze winst is onze toekomst’ geeft Jelle Westra zijn...