Op 1 augustus 2022 treedt de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wtva) in werking. Zo wordt een verbod op nevenwerkzaamheden grotendeels ingeperkt en wordt de informatieplicht van werkgevers uitgebreid.
Verbod op nevenwerkzaamheden
In de praktijk wordt vaak een verbod op nevenwerkzaamheden opgenomen. Bijvoorbeeld door de werknemer te verplichten om eerst toestemming te verkrijgen van de werkgever voor het verrichten van nevenwerkzaamheden.
Vanaf 1 augustus 2022 is dit niet meer mogelijk, tenzij er een objectieve rechtvaardigingsgrond bestaat. In de arbeidsovereenkomst kan gespecificeerd worden in welke situaties sprake is van een objectieve rechtvaardigingsgrond. Voorbeelden hiervan zijn: de gezondheid en veiligheid van je werknemers, het voorkomen van belangenconflicten of de bescherming van concurrentiegevoelige informatie.
Uitbreiding informatieplicht werkgever
Werkgevers zijn al verplicht om de werknemers te informeren over de startdatum, de functie en de vakantierechten. Met ingang van de nieuwe wet deze informatieplicht uitgebreid met onder andere:
- de aanspraak op overig betaald verlof (zoals ouderschapsverlof);
- de procedures bij ontslag;
- de uitbetaling van overuren en bonussen;
- de betaalwijze van het loon;
- de duur en voorwaarden van de proeftijd;
- wisselende werktijden en werkplekken.
Let wel, alle informatie moet worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst of een apart document. Dat mag niet meer via de loonstrook.
Wat kun je doen?
Per 1 augustus a.s. heeft de nieuwe wet onmiddellijke werking. Vanaf die datum geldt de wet ook voor bestaande arbeidsovereenkomsten. Het is dus aan te bevelen om de arbeidsovereenkomsten te controleren en waar nodig aan te passen.
TuinKeur helpt je er graag bij.
Neem contact op met ons kantoor 0528-331678 of mail ferry@tuinkeur.nl