Manco’s.
Bekend is dat TuinKeur aan hovenierscoaching doet. Jelle Westra, bedrijfsadviseur bij TuinKeur, vertelt. ‘Ondernemer–zijn vraagt bepaalde vaardigheden die niet iedereen goed beheerst. Dat is logisch want op school leer je basisvaardigheden. Ondernemersvaardigheden zijn geen onderdeel van het vakkenpakket.
Iedere ondernemer is verschillend. Een ZZP-bedrijf is anders dan een hovenier met 10 werknemers. Als je naast de tuinwerkzaamheden een administratie af te handelen hebt; klantgesprekken moet voeren, offertes moet uitwerken, inkopen en factureren, zijn je weekenden en avonden vaak ook bezet. Voor je het weet kom je om in het werk. Hoe houd je dat in evenwicht? Hoe manage je als ondernemer je eigen zaken zo dat er ook vrije tijd overblijft? Verder neem je jezelf mee in het bedrijf. Manco’s zijn bijvoorbeeld matige bedrijfsmatige kennis, over-gestructureerdheid (zodat je andere dingen uit het oog verliest), over-enthousiasme waarbij meer taken worden opgepakt dan de draaglast toelaat), het ontbreken van één visie of richting in het bedrijf, dyslectie (ofwel letterlijk, ofwel op ICT-gebied), of een onbalans in zaken en privé.
Door iemand met kennis en ervaring van buitenaf kritisch mee te laten kijken naar jouw bedrijf, kunnen ogen geopend worden, kan verlichting geboden worden, kan je over de streep getrokken worden als je een andere kant op wilt of kun je op de been gehouden worden. Hovenierscoaching is dus zeker geen onzin.”
Ben jij een goede verkoper?
“Nieuwe leden bezoeken we en bevragen we over hun bedrijf. De intake betreft de gehele bedrijfsvoering: samenstelling van het bedrijf, aantal personeelsleden, aard en verdeling van het werk qua onderhoud/aanleg en ook de persoonlijke situatie van de hovenier. De jaarcijfers geven een goed beeld van het functioneren van de ondernemer en zijn onderneming. We proberen in gesprekken te achterhalen welke aspecten en vaardigheden van het ondernemerschap goed lopen en op welke punten verbetering wenselijk is. Ben je een goede verkoper? Wordt er goed gecommuniceerd met de klanten? Hoe verloopt het overleg/aansturen met het personeel? Hoe worden interne zaken, kantoor, aangestuurd c.q. uitgevoerd? Wanneer is hier tijd voor? Wanneer gebeurt dit? Is het sluitpost of startpunt? Welke interne systemen /automatisering wordt gebruikt? Is er kennis van Word/Excel, boekhoudprogramma’s, hovenierssoftware. Tenslotte maken we een rondje over het bedrijf, en al deze dingen samengevoegd geven een goede indruk.”
Hoe maak je je bedrijf rendabel?
Westra vertelt dat de hovenierscoaching aanvankelijk meestal start met de vraag hoe je je bedrijf voldoende rendabel kunt maken. “Er wordt te weinig verdiend in verhouding tot de inspanningen. Je maakt vele uren maar ze worden niet of maar ten dele doorberekend. Ik zie het zo: het jaarlijkse financiële overzicht is de uitkomst van een proces. De uitdaging is om samen met de ondernemer te kijken waar de verbeterpunten zitten.
In het traject van de hovenierscoaching volgen we verschillende stappen. Zaken als financiën, boekhouden, personeelszaken, gesprekstechnieken voor het aanbieden van goede offertes (ik bedoel niet de calculaties) zijn vaardigheden die je als ondernemer vrijwel altijd kunt aanscherpen. Tussendoor zijn er evaluatiemomenten of is er verdieping van facet.”
Stress onder de knie
Het voorkomen en beheersen van stress is daarnaast een belangrijke factor in de hovenierscoaching. “We proberen de ondernemer een voor hem of haar passende structuur en werkwijze aan te leren. Het principe ‘less is more’ is vaak een advies. Minder adhoc werkzaamheden, meer plannen. Door hoofdzaken en bijzaken van elkaar te scheiden en valkuilen te benoemen kun je veel stressmomenten voorkomen. We hebben in de afgelopen jaren een honderdtal bedrijven ondersteund. Je ziet daarbij prachtige resultaten. Mijn ervaring is, grote of kleine hoveniersbedrijven, beide zijn zo te coachen dat opbrengsten verbeteren en er meer structuur en meer eenheid in komt”.
Beluister referenties m.b.t. de coaching:
https://tuinkeur.nl/zakelijk/coaching-door-tuinkeur-referenties/
Je kan ook de ondernemers zelf bellen over hun ervaringen:
Marco Booij 06-234687356, Booij Hoveniers ( 10-12 man)
Rene Kleven 06- 12367063 9 zzp RK Hoveniers
René Berentschot 06-51072733 ( 12 man) Hov. Bedrijf Berentschot
Johannis Pimmelaar 06-40997013 Pimmelaar hoveniers
Frits vd Wal 06-16108487 Groenbouw Hoveniers
Albert Smit 06-51116544, STS hoveniers https://tuinverzorging-sts.nl/contact/