Dagprijs hanteren als hovenier!
Klanten willen graag weten waar ze aan toe zijn als ze een bedrijf inschakelen. Een vaste prijs, vastgelegd in een offerte, wordt veel gevraagd. Logisch toch? Maar op dit moment een vaste prijs toezeggen lijkt niet slim. In de afgelopen periode kregen we vanuit onze klantenkring regelmatig vragen hierover. Hoe ga je om met de stijgende materiaalprijzen en te maken offertes? Kun je de dagprijs hanteren als hovenier? De klant ziet graag een ‘bedrag’ op de offerte staan en daarom wordt nog wel eens gekozen voor een ‘Richtprijs’ of een ‘Raming’. Maar dat is niet zonder risico’s. Daarbij zit je vast aan de wettelijke bepaling die zegt dat je maximaal 10% mag overschrijden. Bij meer dan 10% is er de verplichting om tijdig schriftelijk te waarschuwen en aan te geven op welke onderdelen de aanpassing betrekking heeft.
Dagprijs hanteren vereist aandacht.
Dus wat is wijsheid? Moet je de prijzen van de materialen, gehanteerd in de gemaakte offerte hanteren? Of kun je wellicht kiezen voor de andere optie, de dagprijs hanteren als hovenier? Voeg je de algemene voorwaarden uit de hoveniersbranche toe, dan geven die duidelijk aan dat prijsstijgingen doorberekend mogen worden. Maar is dit voldoende? Weet de klant dan dat prijzen aangepast zullen worden na uitvoering van de werkzaamheden? Het komt ook geregeld voor dat vergeten wordt de algemene voorwaarden bij de offerte te voegen. Of je krijgt later het verweer: “Dat wist ik niet, ik heb het niet gelezen”.
Adviezen, zodat je de dagprijs kunt hanteren als hovenier:
Er zijn een aantal adviezen om de voorgaande problemen voor te zijn. Zo kun je gewoon de dagprijs hanteren als hovenier en onnodige en vervelende discussies (en wellicht ook verlies) voorkomen:
- Beperk de looptijd van de offerte tot maximaal 14 dagen,
- Maak een dagprijzen-offerte: Neem in de tekst de volgende clausule op: “De opgenomen materialen in de offerte zijn gebaseerd op dagprijzen. De opgenomen materialen worden aan u doorberekend op basis van beschikbaarheid en de prijzen die gelden ten tijde van de uitvoering van het werk.”
- Neem, voor de handtekening, de tekst op: “Op de offerte zijn de Algemene Voorwaarden van Tuinkeur van toepassing. (Tuinkeur is het keurmerk waarbij ons bedrijf aangesloten is). Een exemplaar van deze voorwaarden is opgenomen als bijlage bij deze offerte.”
Over stress in het hoveniersvak.
Offerteprijzen hanteren in tijden van sterk stijgende prijzen kan stressvol zijn. Wil je ons artikel lezen over adviezen bij stress in het hoveniersvak? https://tuinkeur.nl/zakelijk/folder/actueel/stress-en-kwalitijd/