Alles over het jaarurenmodel
De cao-hoveniers kent een jaarurenmodel (JUM). Daarbij kun je als hovenier optimaal schakelen tussen drukke en minder drukke tijden. De cao geeft de mogelijkheid om je personeel meer in te zetten in het hoogseizoen en minder in het laagseizoen. De meeruren bovenop het contract worden gereserveerd. Op onwerkbare dagen of in het laagseizoen kunnen deze als vrije uren opgenomen worden.
Door het werken met het jaarurenmodel zijn hoveniers flexibeler geworden in de planning. In drukke tijden mag er standaard extra gewerkt worden. Bij vorst en sneeuw heb je de ruimte om je personeel vrijaf te geven. Een voorbeeld: een werknemer heeft een fulltime dienstverband van 37 uur. Wanneer deze in een bepaalde week 40 uur zou werken, dan worden er 3 uren opgebouwd. Deze 3 extra uren kunnen opgenomen worden in een rustige periode.
Wordt het jaarurenmodel niet toegepast, dan worden de standaard uren gewerkt tegen het afgesproken salaris.
Gewerkte uren boven 9,50 uur per dag worden als overuren aangemerkt. Deze overuren tellen niet mee voor de jaarurennorm, maar worden in de eerstvolgende loonperiode uitbetaald tegen 130%.
Veel hoveniersbedrijven zitten tot over de kop in het werk. Het werkaanbod is zeer groot terwijl het aanbod van arbeidskrachten minimaal is. In de praktijk betekent dit dat er momenteel eerder meer- dan minuren worden gemaakt. Ook de invloed van de zachte winters is een factor. Hoe ga je daar mee om? Belangrijk is om het afrekenmoment niet uit het oog te verliezen. Op 31 maart loopt de opbouwperiode af. Dit betekent dat meeruren van je werknemers moeten worden uitgekeerd.
Onze cao met daarin de verplichte urenregistratie van het jaarurenmodel loopt van 1 april tot en met 31 maart. Het uitgangspunt is dat jouw werknemers uren sparen zodat jij (de werkgever) deze gespaarde uren kunt gebruiken om bv. de niet werkbare dagen in de winter te overbruggen.
Als jouw werknemers veel uren hebben gespaard, terwijl 1 april nadert, moet je actie ondernemen:
Bovenstaande methodes vallen natuurlijk ook te combineren.
* Bovenwettelijke verlofuren vervallen na 5 jaar (niet na 6 maanden).
Personeel tijdig vrijaf geven kan in sommige gevallen meer opleveren dan een week werken. (Hoewel dit tegen alle gevoelens ingaat van hoveniers. Zij plannen het liefst de week vierkant vol…) Als 1 april nadert, is het tijd om in actie te komen. Check eerst de uren per werknemer. Hoeveel uren staat iemand in de plus? Is het saldo hoog? Stuur dan aan op het opnemen van tijd. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door de werknemer één dag per week vrij te geven, of halve dagen te werken. Eventuele min-uren worden kwijtgescholden.
Om de urensaldi in kaart te brengen voorziet TuinKeur haar aangesloten hoveniersbedrijven jaarlijks van een registratiebestand.
https://tuinkeur.nl/zakelijk/folder/cao-jaarurenmodel/jaarurenmodel-bron-van-vragen/
https://tuinkeur.nl/wp-content/uploads/2022/01/Cao-hoveniersbedrijf-2021-2023.pdf
https://tuinkeur.nl/zakelijk/folder/cao-jaarurenmodel/hoe-gebruik-je-het-jaarurenmodel/
OVER TUINKEUR
ACTUEEL