Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Steeds vaker komen we hoveniers tegen die geen goed gekwalificeerd personeel kunnen vinden. Eén van de veel gebruikte wervingsmethoden is het aannemen van BBL-studenten. Tijdens de stageperiode leren de studenten het bedrijf kennen en worden diverse vaardigheden bijgebracht. Na de stageperiode zijn de studenten vaak volledig in te zetten en kennen ze het bedrijf: een win-win situatie!

Groen onderwijs loopt leeg
Het aantal studenten ‘in het groen’ daalt echter al jaren. Steeds meer jongeren zijn niet enthousiast te krijgen om voor een opleiding tot hovenier te kiezen. Het teruglopende aantal studenten is een steeds groter wordend probleem. Menig ondernemer heeft zelfs op dit moment al moeite met het invullen van vacatures op deze wijze.

Wat NU te doen?
Een (grotere) lobby voor groen onderwijs is hard nodig. Ook kun je, als groene ondernemer, een steentje bijdragen. Zoek bijvoorbeeld contact met de scholen, bied jezelf aan als gastdocent of voorlichter. Met jouw enthousiasme als groene ondernemer maak je jongeren enthousiast! Lobby betekent echter niet een oplossing voor de vraag naar personeel op korte termijn.

Heeft u in dit kader wel eens gedacht aan het in dienst nemen van een oudere werknemer? Vaak worden sollicitaties van oudere werknemers met huivering in behandeling genomen. Veel gehoorde argumenten hiervoor zijn bijvoorbeeld ‘de prijs’ en de (grotere?!) kans op verzuim. Let wel, in de hoveniersbranche wordt al vaak gesproken over een oudere werknemer wanneer deze net de 40 is gepasseerd…

Waar vaak aan voorbij wordt gegaan is dat dergelijke hoveniers een schat aan ervaring hebben en daarmee vrijwel altijd zelfstandig op pad kunnen. Maar heeft u al eens gedacht aan de communicatie met uw relaties? Met meer levenservaring is een oudere werknemer vaak sociaal gezien handiger en heeft meer ‘te vertellen’: een kwalificatie die bij vaste onderhoudsklanten vaak goed past! Daarnaast bieden oudere werknemers rust in het team: ze switchen doorgaans niet snel van baan. Past een oudere werknemer in dit kader wellicht (beter) uw bedrijf of doelgroep?

Subsidie
Tevens zijn er diverse subsidiemogelijkheden wanneer u een oudere werknemer of werknemer uit een werkloze situatie in dienst neemt. Kijk eens op www.subsidiecalculator.nl voor uw specifieke situatie.

Het aannemen van een oudere werknemer hoeft niet een doel op zich te zijn maar een goede balans in uw personeelsbestand wat leeftijd betreft kan zo zijn voordelen hebben!

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur